Állatorvos válaszol

2022.11.23. 15:30

Szerves foszforsav-észter mérgezés állatoknál

Az esős idő következtében gyakran előfordul, hogy különféle növényvédő szereket az esővíz összemos a földön (ezek között lehetnek atkairtók is), és ha az állatok ilyen pocsolyából isznak, akkor ezek mérgezést okozhatnak.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

Ilyen szereket állatokon is használunk a bőrön és bőrben lévő élősködő irtására, túladagolásuk (az előírtnál magasabb koncentrációban vagy túl gyakori használat esetén) szintén okozhat mérgezést – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

Ismertette, hogy az állat gazdája által felismerhető heveny mérgezési tünetek: nyálzás, öklendezés és hányás, hasmenés, izomremegés, görcsök. A betegség sajnos halállal is végződhet, főleg ha későn indul a kezelés, de túl nagy mennyiségű méreg felvétele esetén a halál még szakszerű kezelés mellett is bekövetkezhet.

Dr. Jakab Ferenc állatorvos (Beküldött kép)

Érdemes kitérni egy kevésbé ismert dologra: gyakran az előírt adagban alkalmazott atkairtó szerek is mérgezést okozhatnak krónikus formában, amely nem nyilvánul meg ilyen látványos tünetekben. Ez a kiválasztó szervek, különösen a vese hiányos működése esetén vagy idős, legyengült állatoknál fordul elő, akár az ártalmatlannak hitt bőrre cseppenthető parazita ellenes szerek esetében is. Ezért ilyenkor érdemes előnyben részesíteni a természetes rovarirtó szereket, módszereket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában