Tilos

2022.12.17. 19:08

Ezeket soha ne egye az eb!

Nem tudsz ellenállni a kutyádnak, amikor könyörgő szemmel néz rád, miközben te éppen valami finomságot nassolsz? Van egy rossz hírünk azoknak, akik hajlamosak elgyengülni, bizonyos ételek az kedvenced életébe is kerülhetnek.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

Összegyűjtöttük azt a 15 dolgot, amit soha ne adj neki, akármennyire is kunyerál:
Csokoládé és édességek 
A csokoládéban van egy vegyület, a teobromin. Ez az emberre serkentőleg hat, a kutyának viszont már kis mennyiség is mérgezést: hányást, hasmenést, súlyos esetben halált is okozhat.

Tejtermékek
A kutyák laktózérzékenyek, a gyomruk nem tudja hasznosítani a tejben lévő összetevőket. Így esetükben egy gombóc fagyi vagy egy kevés tej is hasmenést okozhat. A savanyított tejtermékekkel, a penészes és a zsíros sajtokkal, az ízesített és diétás joghurtokal is vigyázzunk!

Nyers hús

A nyers húsok általában veszélyesek a kutyák számára, ugyanis paraziták telepszenek meg ezeken, melyek a gyomor és bélrendszer megbetegedését okozhatják. Nyers hús fogyasztása után, ha magas láz, véres hasmenés jelentkezik a kutyánál, azonnal forduljunk állatorovoshoz.

Csirkecsont

A csirke húsával (megfőzve vagy megsütve) semmi gond sincs, de a csontja veszélyes lehet, mert evésnél szilánkosra törhet, és lenyelve kilyukaszthatja a kutya gyomrát.

Sós rágcsálnivalók 
A sós nasik rendszeres fogyasztása elhízáshoz, fokozott szomjúsághoz, hőemelkedéshez, hányáshoz és hasmenéshez is vezethet. Bár minden kutya csorgó nyállal figyeli, ha gazdája ilyesmit eszik, lehetőleg ne engedjünk neki.

Nyers tészta
A kelésben lévő tésztát semmiképpen ne tegyük olyan helyre, ahol a kutya eléri. A test melegének hatására az élesztő gázokkal telíti meg a gyomrot, ami fájdalmas feszüléshez és görcsökhöz vezet.

Nyers tojás
Vigyázzunk, hogy a kutya ne férjen nyers tojás közelébe, az ugyanis potenciális szalmonella vagy E. coli fertőzésforrás.

Szőlő
A legtöbb kutya szereti a szőlőt, ezért a gaziknak vigyázniuk kell, nehogy leeszegessék a tőkékről. A szőlő ugyanis veseelégtelenséget okoz a kutyáknál, már pár szemtől kórházba kerülhetnek. A toxikus adag körülbelül 10-30 g szőlő vagy mazsola testsúlykilogrammonként.

Csöves kukorica
Ha a kutya csövestől rágja el a kukoricát, a csövét nem tudja megemészteni. Az elakad a vékonybelében, és már csak a sebészi úton lehet eltávolítani.

Alkohol
A kutyáknál minimális mennyiségű alkohol is hányást, hasmenést, koordinációs problémákat, idegrendszeri problémákat, nehézlégzést, kómát okozhat, szélsőséges esetben pedig akár az eb életébe is kerülhet az elővigyázatlanság.

Forrás: Mindmegette.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában