Alkohol

2022.12.04. 11:44

Idén jó minőségű pálinkák készülhettek a főzdékben, lassan vége a szezonnak

Javában dolgoznak a pálinka főzdék a megyében. Idén végre volt gyümölcsből is annyi, hogy érdemes legyen összeszedni a termést. A múlt év januárjától adómentes a pálinkafőzés, ami jó hír, viszont a megemelkedett energiaárak miatt kénytelenek voltak a bérfőzdék árat emelni.

Mauthner Ilona

Fotó: MW

Lassan vége lesz az idei pálikafőzési szezonnak, legalábbis a főzdék egy részében. Idén nem lehet panasz a mennyiségre, volt ugyanis bőven sárgabarack, alma, körte, szilva és szőlőtörköly is.

A pálinkafőzdék vezetői ugyanakkor azt mondják, sajnos évről évre egyre többen főzetnek ki ismerősnél, háznál vagy saját maguk alkotta készülékeken. Jelenleg egy háztartásban 86 liter 50 fokos pálinka készülhet.

A faddi székhelyű Dunarét Kft. vezetője, Csibor István azt mondta, náluk még jövő év elején is javában tart majd a szezon, ugyanis még csak most kezdik el főzni a törkölyöket. Gyümölcsből volt bőven cefre idén, meglepően sok például körtéből. Ők nem panaszkodnak a megrendelések nagy száma miatt. A cég vezetője szerint, ez egy bizalmi szakma, szájról szájra terjed, hogy hol, kinél érdemes főzetni. – Szerencsés helyzetben vagyunk amiatt, hogy a főzéshez pelletet használunk, így csak egyszer kellett árat emelni eddig – mondta Csibor István. – A főzetők többsége szereti megvárni a saját cefréjének a feldolgozását, ez főszezonban nem mindig megoldható – tette hozzá a cég vezetője.

Hogy ki, hol tart éppen a cefrék feldolgozásában, az függ attól is, hogy mekkora kapacitással, hány emberrel dolgozik.

A megye egyik legelismertebb pálinkafőzdéje a harci székhelyű Brill Pálinkaház Kft., melynek vezetője Nagy Attila elmondta, náluk december közepe környékén befejeződik a szezon. A megrendelők többsége karácsonyra szeretné megkóstolni a friss pálinkáját. Ők is elégedettek a megrendelésekkel. Idén a gyümölcsök közül a birs volt kiemelkedő, mind mennyiségben, mind minőségben. Akik Harcra viszik a cefréjüket, azok tisztában vannak vele, hogy kiváló minőségű párlatot kapnak vissza.

Sajnos náluk is emelni kellett a főzetés díját, idén már kétszer is, mondta a kiváló szakember, a gáz- és a villany árának drágulása miatt. Nagy Attila elmondta továbbá, hogy míg idén egyre többen főzettek náluk, addig sajnos a vendéglátóhelyek forgalma visszaesett, emiatt tőlük kevesebb megrendelés érkezik.

A pálinkát évszázadokkal ezelőtt gyógyszernek tekintették. Mátyás korában már különbséget tettek a gyümölcsből és a gabonából készült párlatok között. Az égetett szesz egyébként a 16. századig gyógyszernek számított.

A pálinkafőzés szakma, érteni kell hozzá

Az otthon főzött pálinkák hetven százaléka nem megfelelő minőségű, ezt már egy másik pálinkaszakértő mondta. Bevett szokás, hogy a földes, lehullott gyümölcsöt szedik össze, hogy az ne menjen kárba. Holott jó pálinkát csak jó minőségű gyümölcsből lehet készíteni. Fontos ismérv az alkoholtartalom is, amit a pálinkafőzdékben pontosan beállítanak. Egy felmérés azt mutatja, az emberek tizennyolc százaléka szerint akkor jó a pálinka, ha a gyomorban tüzet rak, és tizenhét százalékuk szerint az erős, torkot kaparó nedű az ideális.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában