Szerencsejáték

2022.12.14. 08:34

Szekszárdon vette kezdetét a vidéki lottósorsolások sora

Az első modernkori hazai lottósorsolást 1957. március 7-én tartották Budapesten, az első vidéki számhúzásnak pedig Szekszárd adott otthont ugyanezen év júniusában.

Az első paksi számhúzó, Szőcs Györgyné kihúzza az első számot. Fotó: Jantner János (WMMM Újkortörténeti archív fotó gyűjtemény)

Az első lottósorsolást 1770. szeptember 2-án tartották Budán, akkoriban a játékot – amelyen 90 szám közül sorsoltak öt nyerőszámot – lutrinak nevezték. A kiegyezés után már törvényekkel szabályozták a lottójátékot, és 1868-ban hazai kézbe került a lottó, létrejött a Magyar Királyi Lottóigazgatóság. Más államokhoz hasonlóan 1897-ben Magyarországon is megszüntették a számsorsjátékot, helyette osztálysorsjátékot vezetve be.  Az osztálysorsjátékok és államsorsjátékok rendszerét 1950-ben szüntették meg – írta honlapján a Woinsky Mór Megyei Múzeum a Tolna megyei életképek sorozatban.

A lottó bevezetéséről 1956. december 29-én kormányhatározat született.

A 130 éves lutri gyakorlatához hasonlóan az 1957-től megjelenő lottó esetében is 5 nyerőszámot sorsoltak a 90 számból. A nyertes számokat szerencsegömbből sorsolták ki. A nyilvános húzásokat vidám műsor kíséretében tartották meg. Kabos László alakította Lottó Ottót, a számsorsjáték kabalafiguráját, aki a sorhúzások alkalmával szórakoztatta a közönséget.

Fotó: Jantner János (WMMM Újkortörténeti archív fotó gyűjtemény)

Az első sorsolásra 1 505 546 darab szelvény érkezett játékba, a sorsolást 1957. március 7-én tartották Budapesten. Telitalálat nem volt, heten értek el négy találatot. 

Nem sokkal az első sorsolás után sor került az első vidéki számhúzásra is, mégpedig Szekszárdon. 

Az első vidéki számhúzáson 1957. június 12-én a 19. játékhét nyerőszámait húzták ki Szekszárdon, a Városi Kultúrházban. A pénzügyminisztérium Czéh Lajost, az OTP szekszárdi fiókjának vezetőjét nevezte ki a sorsolási bizottság ellenőrző tagjává. A pénzügyőrség Tolna megyei parancsnoka szintén a bizottság tagja volt az állami közjegyző mellett.

A szekszárdi sorsolás jól sikerült, és ezzel kezdetét is vette a vidéki lottóhúzások sora.

1960. március 18-án Paks került sorra, a járási művelődési házban húzták ki a 12. játékhét nyerőszámait.  A településen nagy volt az izgalom, mindenki igyekezett szerencsét próbálni így nem csoda, hogy tízezer lottószelvényt adtak fel azon a héten a helyiek. Péntek délelőtt zsúfolásig megtelt művelődési ház nagyterme és még az udvaron, sőt az utcán is tolongtak az emberek. A kiadott belépőjegyekből kisorsolták a számhúzókat.

Fotó: Jantner János (WMMM Újkortörténeti archív fotó gyűjtemény)

Az első kisorsolt a 801-es belépőjegy tulajdonosa, egy kéményseprő volt. A tömeg örömmel fogadta, hiszen köztudott, hogy a kéményseprő szerencsét hoz. Ez aztán a biztató jel! De nem örülhettek sokáig, mert kiderült, hogy a fiatalember otthon felejtette a személyi igazolványát, és mivel nem tudta igazolni a személyazonosságát kiesett a számhúzók közül. 

A közönség soraiban mindenki izgatottan kereste a találatokat. A paksiak nagyon sajnálták, hogy végül nem a balszerencsés kéményseprő sorsolta a számokat, mert minden bizonnyal nekik is nagyobb szerencséjük lett volna általa.

Szöveg: Mácsainé Iván Éva

A teljes írást a Wosinsky Mór Megyei Múzeum oldalán találja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában