Országos adatok

2023.01.15. 19:40

Emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2023. január 2. és 8. között az országban 161 900 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 19 000 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

TEOL

Képünk illusztráció (Fotó: MW)

Az év első hetében Komárom-Esztergom vármegye kivételével valamennyi területen emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Győr-Moson-Sopron (367) és Békés (315) vármegyében volt a legmagasabb, Fejér (50) és Borsod-Abaúj-Zemplén (108) vármegyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket hét (Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Zala) vármegye kivételével minden területen diagnosztizáltak.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Az első naptári héten összesen 190 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 83 minta közül kilenc betegnél influenza A(H1pdm09), tíz betegnél influenza A(H3) vírus okozta fertőzést igazoltak a laboratóriumi vizsgálatok. Kilenc betegnél a SARS-CoV-2 vírus, egy betegnél a human metapneumovírus, 20 betegnél az RSV kóroki szerepét igazolták. Az influenza-pozitivitási arány 22,9%-nak, az RSV-pozitivitásiarány 24,1%-nak, a SARS-CoV-2-pozitivitási arány10,8%-nak felelt meg. A sentinel kórházak által beküldött 32 minta közül három betegnél influenza A(H1pdm09), két betegnél influenza A (H3), nyolc betegnél RSV, egy betegnél human metapneumovírust, nyolc betegnél SARS-CoV-2 vírust mutattak ki. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 75 minta közül három influenza A(H3), egy influenza A(NT), három RSV, kettő human metapneumovírus, hat SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az első naptári héten nem érkezett jelentés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában