Brit, lengyel lakótársai voltak

2023.01.04. 14:00

Kirsch Zsófia az USA-ban szerzett élményeit idézte fel

Szegeden érettségizett a szekszárdi Kirsch Zsófia, s most a fővárosban tanul, elsőéves az ELTE-n, gyógypedagógusnak készül. Időzött tehát már néhány városban, de nemcsak belföldön. A nyáron az USA-ban dolgozott, táborozó gyerekekre felügyelt kilenc hétig.

Wessely Gábor

Kirsch Zsófia az USA-ban szerzett élményeit idézte fel (A szerző felvétele)

‒ Sokan jobb híján választják a pedagógus pályát, mert 17-18 évesen, amikor a továbbtanulásról kell dönteni, még nem tudják, merre induljanak. Neked tetszik a gyógypedagógia? 

‒ Tetszik – mondja Kirsch Zsófia. ‒ Fél éve kezdtem, és máris sokat változott az életszemléletem. A Fogyatékosságtudomány nevű tantárgy mutatott rá leginkább, hogyan viszonyul, és hogyan kellene viszonyulnia a társadalomnak a sérült emberekhez.

‒ A tapasztalatszerzés éveit éled. Úgy tudom, külföldön is dolgoztál, gyerekek között. Azok sérültek voltak? 

‒ Jelentkeztem egy felhívásra: a 18. évüket betöltött fiatalokat vártak, táboroztatást segíteni az USA-ba. New York államban, Rhinebeck mellett volt a tábor: faházak, a semmi közepén. Kilenc hetet töltöttem ott a nyáron. Két csoport érkezett: kis, óvodás korú gyerekek, akik nem aludtak ott, csak napközis programot kellett nekik biztosítani, és nagyobbak, fogyatékosok, akik ott aludtak. 

‒ Konkrétan mi volt a feladatod? 

‒ Engem a kicsikhez osztottak be. Vittük őket különböző programokra. Játékokat találtunk ki nekik, foglalkoztattuk őket, amíg értük nem jöttek a szülők. Az adminisztrációs, irodai munkában is részt vettem. A feladat ott a hívások fogadásából, a levelek rendszerezéséből és tájékoztatásadásból állt. Amikor végeztünk, nem jöttünk rögtön haza. Pár napot még New Yorkban maradtunk, szétnézni.

‒ Voltak mások is Magyarországról?

‒ Igen, viszonylag sokan. Emlékezetes élményeket gyűjtöttünk, és a nyelvtudásunk is csiszolódott. Voltunk az Empire State Building tetején és a Metben (modern alkotások múzeuma) is. Barátságok szövődtek, főleg a szobatársakkal. Én két brittel és egy lengyellel laktam együtt. Összesen körülbelül harmincan dolgoztunk gyerekfelvigyázóként, abból 8-10 lehetett a magyar. Egyébként ez a tábor pont most volt százéves.

‒ Miben lettél más ennek a kalandnak köszönhetően?

‒ Anya a példaképem, aki nagyon jól feltalálja magát minden élethelyzetben. Még stoppal is elmegy ide-oda. Most én is sokat fejlődtem a világban való eligazodás, az önállóság, a bátorság terén. Lehetőségem nyílt más kultúrák megismerésére egy nemzetközi csapatban. Fejlesztő pedagógusként hasznát vehetem majd a megtapasztalt nyitottságnak és a másság elfogadásának, ami az amerikai embereket jellemzi.

Zeneszerető

Kirsch Zsófia 2003-ban született Szekszárdon. A Boldogasszony Iskolanővérek által fenntartott szegedi Karolina gimnáziumban érettségizett 2022-ben, majd felvételt nyert az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karára.  

– Örülök, hogy ide felvételiztem – mondta –, a szakirányról majd második félév végén kell dönteni. Lehetek például logopédus is. 

Zsófi szeret utazni, egyházi és világi zenét hallgatni. Maga is énekel (kórusban is) és zongorázik.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában