Névnaposok

2023.02.03. 11:25

A Balázsokat köszöntjük a mai napon

Isten éltessen sokáig mindenkit, aki ma ünnepel!

TEOL

Boldog névnapot kívánunk! (Forrás: kedveslapok.hu)

Február harmadikán a Balázsok ünneplik a névnapjukat, de olvasóink ezen a napon köszönthetik fel még Karolina, Belinda, Arion, Celerina, Csinszka, Oszlár, Kamilla, Cserne, Oszkár és Sebes nevű ismerőseiket is.

A Balázs nevet sokan a görög Bazileosz névvel azonosították, melynek szó szerinti jelentése: királyi. Ezzel szemben a név valójában az ókori Rómából ered, a híres és előkelő Cornelius nemzetség egyik ága a Blasio névvel különböztette meg magát a család többi ágától. A Blasio (és így a Balázs) név eredete, jelentése máig megfejtetlen maradt.

Szent Balázs a legenda szerint egy özvegyasszony halszálkától fuldokló fiát mentette meg a fulladástól egy tömlöcben, ahová őt is vetették. Az asszony hálából ételt és egy szál gyertyát vitt neki. Ebből a történetből alakult ki később a balázsolás néven ismertté vált szertartás, melynek keretében Szent Balázs emléknapján, február 3-án a pap két gyertyát keresztbe téve a gyermek vagy felnőtt álla alatt kéri a szent segítségét és oltalmát a torokgyík, illetve egyéb torokbajok ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában