Zöldség-gyümölcs kúra

2023.02.25. 18:09

A böjt időszakában ezeket az ételeket ajánljuk

Lassacskán levethetjük a téli ruhadarabjainkat, és újakra, könnyedebbekre cseréljük őket. De mi van akkor, ha észrevesszük, hogy nem férünk bele kedvenc nadrágunkba? Ilyenkor nem árt egy átgondolt diéta, és drasztikus megoldások helyett a könnyen alkalmazható zöldség-gyümölcs kúrát ajánljuk.

TN

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Téli étkezésünk sokkal megterhelőbb szervezetünk számára, mint a tavasztól őszig tartó gyümölcsben, zöldségben gazdag időszak. Ilyenkor sokkal több egészséges, könnyen emészthető, tisztító hatású ételt eszünk meg, mint a hideg, fagyos időkben. Gondoljunk csak például a töltött káposztára, zsíros pörköltekre, sültekre és az ezek mellé elfogyasztott kevéske savanyúságokra, majd vessük össze ezeket a nyári menükkel, például a könnyű és ízletes vegyes tavaszi-nyári salátákkal.

Ráadásul a mindennapok során számos méreg rakódik le a szervezetünkben (szmog, stressz, adalék- és színezékanyagok). Mindez rendkívül sok betegség forrása lehet. Mikor is lenne aktuálisabb az összegyűlt mérgek eltávolítása, mint tavasszal. A túlzásba vitt diéta vagy böjt azonban többet árt, mint használ. A folytonos diétázásnak a szervezet látja a kárát, nem jut elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz, megterheli a szervezetet. Hatásosabb az egyhetes kúraszerű méregtelenítő diéta, majd egy egészséges táplálkozásra való átállás.

A tökéletesen egészséges diéta: a zöldségek, gyümölcsök rengeteg vitamint, ásványi sót, nyomelemeket és sok-sok immunerősítő anyagot tartalmaznak. Szervezetünk gyakorlatilag minden létfontossátú anyaghoz hozzájuthat a diéta során, így két-három hét alatt sem kell tartanunk a hiánytünetektől, legyengüléstől. A gyümölcsökben és zöldségekben található rostok alaposan kitisztítják, végigsöprik a bélnyálkahártyát, így könnyedén segítik az emésztőrendszer kitakarítását. Ráadásul ezek az ételek segítik a szöveteket a sav-bázis háztartás kiegyenlítésében is, hiszen lúgosítanak.

Már a kúra előtti napon érdemes felkészíteni a szervezetünket. Lehetőleg csak könnyen emészthető ételeket együnk, vacsorára például csak natúr zöldséglevest vagy könnyű zöld salátát főtt krumplival. A kúra alatt folyamatosan igyunk sok folyadékot, de ne fogyasszunk kávét vagy alkoholt. A diéta előes­téjén még vacsora előtt két evőkanál egész lenmagot keverjünk bele két deciliter vízbe, majd igyuk meg. Mindez segít kitisztítani a bélrendszert. Lefekvés előtt pedig vegyünk egy kellemes illóolajos lazító fürdőt, például levendula, citromfű és gerániumolajjal. A kúra napján igyunk meg két-három deciliter savanyúkáposzta-levet.

Az is segít, ha nem eszünk húst! Ha valaki a „drasztikusabb böjtölésre nem vágyik, elég, ha kerüli a húsokat és az állati zsiradékokat. Együnk könnyű tejtermékeket, és igyekezzünk minél több növényi eredetű ételt fogyasztani. Ilyenkor a napot kezdjük sok gyümölccsel, joghurttal vagy kefirrel, amibe tehetünk gabonapelyheket is. Ebédre zöldséglevest, uzsonnára zsírszegény túrót retekkel, paradicsommal, hagymával együnk. Ugyancsak hatásos, ha kihagyjuk az esti étkezéseket. Ha mégsem bírunk lemondani a vacsoráról, együnk tengeri halat párolva párolt zöldségekkel, héjában sült burgonyával, amelyeket zöldfűszerekkel ízesíthetünk. A böjt ideje alatt mindig igyekezzünk kerülni a sót. 

Zöldség és gyümölcs

Fehér kenyér helyett barna, több magból készült, teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyeret vásároljunk. Nassolásra tartson otthon például „bulátát”, korpakekszet, amik egyrészt elveszik az étvágyat, másrészt rendkívül egészségesek. A kúrát követő napokon csak lassan, fokozatosan térjünk vissza a bonyolultabb ételek fogyasztásához, akárcsak egy betegség utáni lábadozás vagy gyomorrontás után. 

Az első napon reggelizzünk gabonapelyhet, müzlit, gyümölcssalátát, esetleg joghurtot, másnap pirított barna kenyeret kevés vajjal, sovány sajttal. 
Ebédre zöldségleves, a következő nap főzelék, hal, friss saláta kerülhet az asztalunkra. A vacsora legyen még néhány napig továbbra is szegényes: gyümölcs, saláta, esetleg egy pohár joghurt.

Reggelire igyunk meg 3 deciliter zöld teát, majd együnk egy kevés gyümölcsöt, de ne szőlőt és banánt! A délelőtt folyamán ehetünk még gyümölcsöket, ha kívánjuk, majd igyunk a megszokottnál több folyadékot (cukor nélküli gyümölcsleveket, gyógyteát, ásványvizet, lúgos gyógyvizet). A legjobb, ha egy nagy vizes palackból csak mi iszunk, így könnyedén nyomon követhetjük, hogy megisszuk-e a napi három liter folyadékot, ami a tisztítókúrához elengedhetetlen.

Ebédre friss vagy párolt zöldségsaláták következzenek. A salátaöntetet joghurtból, hidegen sajtolt olajból, kevés citrom levéből készítsük. Lenmaggal, szezámmaggal, dióval, mandulával is megszórhatjuk. A délutáni étkezés hasonlít a délelőttire, majd zárjuk a napot zöldséglével vagy levessel.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában