Szenvedélybetegség

2023.02.07. 11:53

Egyre többen küzdenek alkoholproblémákkal Tolnában

A pandémia elvágta az alkoholbetegséggel küzdő Tolna vármegyei közösség tagjait egymástól – tájékoztatta lapunkat az Anonim Alkoholisták helyi képviselője. Hozzátette: Szekszárdon mintegy harminc-hatvan fős a közösségük, de például Pakson már megszűnt a csoportjuk.

Brunner Mónika

A kép illusztráció.

Az alkoholizmus, mint függőség az utóbbi időszakban egyre komolyabbá vált Tolna vármegyében. Ma már jellemző, hogy a bajban lévő emberek energiaitalokkal, gyógyszerekkel és alkohollal kezdik a napjaikat, és gyakori az is, hogy szinte minden idejüket a számítógépes játékok tölti ki. 

– A háború okozta válsághelyzet az alkoholbetegséggel küzdőket nem igazán érintette, mert őket jellemzően nem érdekli a külvilág, ahogy az sem, hogy mi történik a közvetlen környezetükben – tájékoztatta lapunkat az Anonim Alkoholisták helyi szakember-képviselője. 

Elmondta, az alkoholbetegséggel küzdők életében az ital általában problémamegoldási eszközként jelenik meg. Gyakoriak azok az esetek is, amikor az egyén több alkalommal olyan jól érzi magát a szesztől, hogy mire észbe kap, már ki sem tud jönni annak bűvköréből. Hozzátette, abból lehet gyanakodni, hogy esetleg függőségről van szó, ha az egyén a saját életének problémáit nem megoldani akarja, hanem azok miatt legelőször az alkoholhoz nyúl. 

– Amikor az alkoholfogyasztás a problémamegoldás részévé válik, egyfajta meneküléssé, valamint ha az egyén nem akar felelősséget vállalni azért, ami vele és körülötte történik, akkor elmondhatjuk, hogy már az alkohol irányítja az életét – mondta a szakember. 

Szerencsére azonban van lehetőség arra, hogy végleg le tudjon szokni az alkoholról. Ennek gondolati kulcsa, hogy saját maga akar új életet kezdeni. A környezete a segítségére tud lenni új életének elindításában és megtartásában. 

– A programunkban az alkoholbeteg háromtól hat hónapon át vesz részt irányított kezelésen, amely során fokozatosan elvonják a szertől. A közösség abban segít, hogy vissza tudjon térni a valóságba. A programnak csak egy kötelme van, méghozzá a szándék, hogy ne akarjon tovább inni, szert használni, játékfüggőségben maradni – mondta. 

A függőségi problémákkal küzdők Szekszárdon a vasútállomás váróterménél lévő közösségi teremben szoktak találkozni. Országosan több ezer fős közösségben vannak, a tagok mindenben segítik egymást, senki nincs egyedül. Bár elmondható, hogy a közös probléma köti össze őket, de ez nem zárja ki, hogy barátságok szövődjenek közöttük. 

Háromnapos, XVII. találkozójukat Tolna vármegye székhelyén március tizenhetedikétől tizenkilencedikéig tartják a Babits Mihály Kulturális Központ Színháztermében. 

Azok, akik meg akarják érteni, hogy milyen könnyű belecsúszni abba, hogy valaki alkoholbetegnek számítson, valamint mit jelent az anonim alkoholisták közössége, arra a szakember a 28 nap című filmet ajánlotta Sandra Bullock és Viggo Mortensen főszereplésével. 

A 28 nap című film egy bulizós lányról szól, aki ellop egy limuzint, amellyel beleütközik egy házfalba. Az ítélet szerint egy hónapot kell eltöltenie az elvonókúrán ital és a barátja nélkül. Közösségbe csöppen, és az élete egészen más megvilágításba kerül. 

Mindörökre alkoholbeteg maradok 

Szívesen adott interjút lapunknak László, aki önmagát alkoholbetegnek mondja, annak ellenére, hogy idén február hatodika volt a napja, hogy kétezernyolcszázötvennyolc napja nem ivott alkoholt. 

– Az Anonim Alkoholisták 1935-ben alakult közösség. Nyolcvannyolc éves tapasztalat halmozódott fel, amely azt mutatja, hogy az alkoholizmusból nem lehet meggyógyulni, olyan mint a cukorbetegség. Aki elhagyja ezt a közösséget, már megy is vissza a kocsmába – mondta lapunknak László. 

– A kezdeti nehéz napokat leszámítva nem volt iváskényszerem, inkább ivás vágyam. Az alkoholmentes italokat is kerülöm, pláne a rumaromás ételeket, vagy a vörösboros szarvaspörköltet. Nem kockáztatok – tette hozzá. Elmondta, hogy visszatért az olvasás az életébe, szeret csavarogni, legújabb hobbija a kertészkedés. Boldog ember, aki úgy látja a dolgokat, ahogy vannak, és nem úgy, ahogy szeretné, hogy legyenek. 

Bármilyen kellemesek az élmények, legyünk tudatában a túlzásba vitt alkoholfogyasztás veszélyeinek 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában