Egészség

2023.02.05. 15:40

Ha jól eszünk, jól leszünk - életminőségünket javítja a helyes táplálkozás

Nem is gondolná az ember, hogy mennyi problémát okozhat a helytelen táplálkozás. Fejfájást, heves szívverést, de akár a depresszió tüneteit is észlelhetjük magunkon, ha felborul a bélflóránk egyensúlya. Újhelyi Szende, táplálkozási szakértő ad praktikus tanácsokat cikkünkben, hogyan tudjuk megőrizni és visszaállítani egészségünket.

Farkas Eszter

Életminőségünket javítja a helyes táplálkozás. (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Beleinkben, emésztőrendszerünkben több billió élő mikroorganizmus található: baktériumok, vírusok és gombák. Ezek közül egyesek károsak az egészségünkre, de sok közülük hihetetlenül hasznos, sőt kiemelten fontos a szervezet számára.

– Gyerekcipőben járnak még azok a kutatások, amelyek a bélrendszert, a mikroorganizmusok hatását vizsgálják az egészségünkre nézve. Annyi biztos, azonban, hogy sokféle betegség kockázatát növelheti, ha nem megfelelően táplálkozunk, így inzulinrezisztenciát vagy többek között gyulladásos emésztőrendszeri betegségekét – emelte ki Újhelyi Szende, majd hozzátette: az immunrendszerünkre, a mentális egészségünkre is kihatással van a bélflóránk állapota. Emiatt nagyon lényeges, hogy odafigyeljünk a megfelelő táplálékok bevitelére és az életvitelünkre is, ami szintén hatással lehet bélflóránk egyensúlyára.

– A modern élet magával hozza a stresszt és a feldolgozott, magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását – ami jellemzően a nyugati étrendre jellemző –, az alváshiányt, a különböző gyógyszerek fogyasztását – mint az antibiotikumok szedése –. Ezek mind kihatással vannak a bélmikrobiomra. Ezek pedig közvetve a hormonháztartásra, az immunrendszer állapotára, a testsúlyra és különböző betegségek, tünetek kialakulására van befolyással.

A táplálkozási szakértő elmondta, többen keresik fel gyomorpanaszokkal, így puffadással, székrekedéssel, gyomorégéssel, de „indokolatlan" súlyváltozás miatt is.

– Vannak nagyon összetett esetek, ilyen volt nemrég az egyik ügyfelem is, aki már összegörnyedt a fájdalomtól. Fájt a feje, puffadt, viszketett a bőre és heves szívdobogás érzete volt főleg esténként. Utóbbi a hisztamin intolerancia egy tünete, a szervezetében lévő hisztamin bontó enzim csökkenése miatt. Orvosról orvosra járt, mire hozzám került, és kiderült, hogy komoly inzulin rezisztenciája van. Miután egy hétig fogyasztotta az általam előírt ételeket, sokkal jobban lett.

Életmódbeli és étrendi változtatásokkal könnyen egyensúlyba hozhatjuk bélflóránkat.

– Sokan azt gondolják, hogy egészségesen táplálkozni drága dolog, pedig egyáltalán nem az. Mivel mindent vezetek, ezért tudom, hogy az előző hónapban a három fős háztartásomban száztízezer forintot költöttünk el úgy, hogy abban benne volt napi négyszeri étkezés. Ha kiszámoljuk, napi kevesebb, mint négyezer forintból kijöttünk úgy, hogy csak egészséges ételeket fogyasztottunk. Persze nyilván idő átállni a tervezésre és az új étrendre, de úgy gondolom mindenképp megéri, már csak azért is, mert ezzel sokkal jobb formába hozhatjuk magunkat, jelentősen megemelkedik az energiaszintünk, és kevesebbet fogunk pazarolni, tehát spórolunk is.

A táplálkozási szakértő kiemelte, a fehérjék közül érdemes fehér húsokat – csirkemellet, pulykamellet, halakat –, juh-, kecske-, bivaly húst, belsőségeket, tojást, serrano és feketeerdei sonkát, valamint magas omega 3-9 tartalmú vajat fogyasztani. A zöldségek közül rucolát, jégsalátát, cukkinit, bébispenótot, brokkolit, fokhagymát, karfiolt, kelbimbót, paprikát, padlizsánt, paszternákot, lilahagymát, céklát választani, illetve a szénhidrátok közül bulgurt, kölest, hajdinát, krumplit, édesburgonyát, riszt és zöldéges tésztákat enni.

– Kiemelném a rezisztens keményítők fontosságát, ami a keleti konyhában például a szusiban is jelen van. Semmi ördöngösségre nem kell gondolni, a visszahűtött rizsben található meg, de a visszahűtött tésztában, krumpliban egyaránt, ami ugye a mi konyhánkra nem igazán jellemző. Azzal, hogy jobban odafigyelünk az étkezésre, nem kell feltétlenül kevesebbet is enni.

A táplálkozási tanácsadó összeállított olvasóinknak egy bélflórát támogató napi menütervet is.

– Reggelire javaslok kolbászos tojásrántottát, paradicsomot, madársalátát és savanyú uborkát.

Forrás: Beküldött fotó

Ebédre saslikot, céklasalátával és rizzsel.

Forrás: Beküldött fotó

Uzsonnára búzafűlevet, nyers répát, uborkát humusszal.

Forrás: Beküldött fotó

Vacsorára salátát, kukoricával, tonhallal, paradicsommal, lilahagymával és majonézzel.

Forrás: Beküldött fotó

Szendét online formában nem csak az ország számos pontjáról, így Tolna vármegyéből keresik előszeretettel tanácsért, de Amerikából, a Kanári szigetekről, sőt még Kínából is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában