Tippek, tanácsok

2023.02.09. 12:37

Hogyan védekezzünk a hideg időjárás káros hatásai ellen?

A hőmérséklet változása, az érkező hidegfront, illetve a tartós hideg jelentősen megterheli szervezetünket. A hideg negatív hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tanácsai.

TEOL

Ha tartósan fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez, akkor ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen belső térbe melegedni.

One,Man,Suffering,And,Shivering,Because,Of,Cold,Weather
Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A zord időjárás minden korosztályt érint. Különösen veszélyeztetettek az idősek, a krónikus keringési és légzőszervi betegségekben szenvedők és a gyermekek. Nagyon fontos a réteges öltözködés, végtagjaink védelme, megfelelő lábbeli, kesztyű és sapka viselése ajánlott. Ha valaki hosszabb útra indul autóval, vigyen magával meleg takarót, termoszban meleg folyadékot, feltöltött mobiltelefont.

Mínusz 10 °C alatt ne vigyük sétálni a kisgyermeket. Amennyiben ez nem megoldható, akkor rétegesen, alaposan öltöztessük fel, orcáját, orrát kenjük be zsíros krémmel, lehetőleg szélvédett babakocsiban utaztassuk, és igyekezzünk minél rövidebb időt kint tölteni vele. Erős szélben, nagy ködben csak akkor induljunk útnak kisgyermekkel, ha az elkerülhetetlen!

A nagyon hideg időjárás különösen veszélyes a hajléktalan emberek számára, őket kötelesek befogadni a hajléktalanokat ellátó intézményeken kívül a szociális ellátó intézmények is.

Ha a hidegben, kültéren sportol vagy dolgozik, akkor is fontos legalább napi 2 vagy annál több liter folyadék fogyasztása. Ugyanakkor a tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert azok növelik a végtagok hőleadását, ezzel pedig elősegítik a kihűlést!

A hideg idő egészséghatásairól, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ további tanácsairól a mellékelt plakáton olvashat.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában