Jegyzet

2023.03.26. 12:18

Átállás

Rejtély számomra – ami egyébként valamennyi általános iskolás számára világos, mint a nap –, hogy a mobiltelefonok miképpen képesek önműködően és önhatalmúlag átállni nyári időszámításra.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

Megteszik ezt és kész, talán nem is érdemes mélyebb okokat, összefüggéseket keresni, elvégre ezért szerepel elnevezésükben az okos minősítés. Sőt, ugyanerre a manőverre gond nélkül képes valamennyi notebook, laptop, asztali számítógép. Úgy váltanak át, hogy észre sem vesszük. Legfeljebb az lesz tanúja ennek a pillanatok alatt lejátszódó műveletnek, aki március 26-án hajnali 2 órakor – jobb dolga nem lévén – feszülten figyeli a monitor jobb alsó sarkában látható időpont kijelzőt. Ekkor csap át ugyanis az addigi 2-es szám hirtelen 3-ra. Egy mellékmondat idekívánkozik: bizony most, ezen a napon a szokásoshoz képest egy órával kevesebbet aludhatunk, de a bölcs mondás szerint, aki sokat alszik, keveset él.

Visszatérve az átállásra, erre a bravúrra egyébként a különböző, óra percet mutató háztartási eszközök is képesek. Tehát ebből a szempontból nemcsak a telefonunk és a számítógépünk okos, hanem a mikrohullámú sütőnk, a hűtőszekrényünk és a gáztűzhelyünk is.

Viszont a mechanikus fali óra, mint egy régi, elmerült kor itt maradt relikviája, vigasztalanul mutatja továbbra is az eltűnt időt. Ugyanezt teszi a hasonló szerkezetű karóra is. Igaz, utóbbi esetében nem baj, ha nem követi az átállást. A fő az, hogy aranyóra legyen.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában