TV-ajánló

2023.03.23. 15:22

Egy komikus szőke bombázó

A Boldog születésnapot, Marilyn! című magyar dráma Szabó Mariról, a vidéki színházi színésznőről szól, akit felkérnek, hogy vegyen részt Budapesten filmgyári próbafelvételen.

B. M.

Illusztráció.

A vonaton Mari alkohollal erősíti magában a hitet, hogy talán sikerrel jár, és ő lesz a magyar Marilyn Monroe. A főbb szerepekben Esztergályos Cecília, Bálint András, Balázsovits Lajos, Temessy Hédi láthatók. 

Marilyn Monroe Norma Jeane Mortenson néven született 1926 június elsején. A komikus „szőke bombázó” karakterek alakításáról híres, az 1950-es és 1960-as évek egyik legnépszerűbb szexszimbóluma, a korszak szexuális forradalmának emblémája. Los Angelesben született és nőtt fel, gyermekkora nagy részét összesen tizenkét nevelőotthonban és árvaházban töltötte. 

A második világháború alatt egy gyárban dolgozott, amikor megismerkedett egy fotóssal és pin-up modellkarrierbe kezdett, majd rövid távú filmszerződéseket kötött a 20th Century Foxszal és a Columbia Pictur­esszel. A következő években már népszerű színésznővé vált. Botrányba került, amikor nyilvánosságra hozták, hogy meztelen fotókon pózolt, mielőtt sztár lett volna, de ez nem törte ketté karrierjét, sőt, filmjei iránt megnövekedett az érdeklődés. 

Halála 1962-ben következett be, ám Marilyn Monroe a popkultúra egyik fő ikonja maradt. 

Boldog születésnapot, Marilyn!, Magyar Mozi TV, 23 óra
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában