Balesetmegelőzés

2023.03.21. 14:59

Felkészülés a biztonságos motoros szezonért (videóval)

A napról napra melegedő, napos időjárás sok motorost késztet arra, hogy felpattanjon kétkerekűjére. Emiatt ugrásszerűen megnő az utakon a motorosok száma - olvasható a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

TEOL

Tény, hogy a kétkerekűek vezetőinél a baleseti kockázat jóval nagyobb, mint a gépkocsik sofőrjeinél. Ennek oka az, hogy a motorosokat nem védik azok a passzív biztonságtechnikai eszközök – biztonsági öv, légszák, karosszéria – mint például az autósokat.

Close,Up,Of,A,High,Power,Motorcycle
A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A motorkerékpáros balesetek bekövetkezésének több oka is van, de a legnagyobb rizikófaktort az emberi tényezőben kell keresni, vagyis képességeiket túl-, gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. Vezető baleseti okok évek óta a sebesség nem megfelelő megválasztása, az elsőbbségi jog meg nem adása, az irányváltoztatás szabályainak be nem tartása és a szabálytalan előzés.

Sajnálatos, hogy Tolna vármegye útjain az idei évben már két fiatal motoros is életét vesztette.  Megdöbbentő és elgondolkodtató, hogy a motorkerékpáros balesetekben meghaltak, illetve megsérültek 70%-a nem töltötte be a 35. életévét.

Fentiek miatt is nagyon fontos, hogy a motorosok – néhány hónap vezetés kihagyása után – ne csak magukat, hanem járműveiket is készítsék fel a közlekedésre! A Tolna vámegyében szolgáló motoros járőrök a napokban megkezdték a szezont. Motoros járőreink egy egész napos tréning keretében készültek fel az elkövetkezendő hónap feladataira. Motorjaikat szervizelték, és a tanpályán, majd a forgalomban is megtették az idei év első kilométereit.

Megfelelő felkészüléssel a motorosok szezonja is balesetmentes lehet. Ehhez az első lépés, ha megfogadják a vármegyei rendőr-főkapitányság tanácsait!

* Kizárólag kifogástalan műszaki állapotú motorral induljanak útnak!
* Használjanak megfelelő védőfelszereléseket, és ne feledjék a megfelelő minőségű bukósisak viselése is csökkentheti a sérülések kockázatát!
* Kérjük ne megszokásból, rutinból vezessenek!
* Mindig fokozott figyelemmel menjenek bele egy-egy előzésbe vagy kanyarodásba!
* Nagyon fontos, hogy minden esetben az út-, terep-, és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg sebességüket!

A témában számos részletes tájékoztatót olvashatnak az Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában