E-matrica

2023.03.10. 14:03

Milliárdokat fizettek ki pótdíjként a hazai autótulajdonosok

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) friss adatai szerint tavaly közel 3,7 milliárd forint összegű pótdíjat fizettek be a hazai gépkocsi tulajdonosok.

A kép illusztráció.

Fotó: Kichigin

Az utazóközönség mintegy 20 ezer esetben vett igénybe olyan szolgáltatást, amely során az e-matricához kapcsolódóan valamilyen utólagos javításra, módosításra volt szükség. Mintegy 15 ezer esetben rendszámelírás történt, több mint 2,1 ezer esetben a díjkategóriát, közel 1,6 ezer alkalommal pedig a felségjelzést rögzítették rosszul, nagyjából ezer esetben pedig véletlenül többet vettek egy-egy e-matricából ugyanarra a járműre.

A tévesztéseket az esetek nagy részében utólag lehet korrigálni. Tipikusan ilyen eset a rendszám és a felségjelzés elírása, amit utánajárással és az ügyintézési díj megfizetésével ki lehet javítani. A NÚSZ Zrt. több mint 270 millió forint összegű pótdíjat vont vissza a rendszám és a felségjelzés javítása után.

– A feleségem vásárolta meg az egyik benzinkútnál az autónkra az e-matricát, amikor a fővárosban volt dolgunk. A rendszám egyik számát azonban rosszul mondta. A megkapott büntetés után, hosszas utánajárással ugyan, de végül visszavonták a pótdíjat – mondta el saját tapasztalatát Rácz Miklós, bátaszéki olvasónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában