Teol.hu videó

2023.03.30. 14:00

Rekordszámú nevezés érkezett a borvidéki borversenyre (VIDEÓ)

Rekordszámú nevezés érkezett az idei Szekszárdi Borvidéki Borversenyre. A kiváló nedűket nyolc bizottságban lévő hat-hat tag bírálta el. A zsűri tagjai az ország szinte minden borvidékéről érkezett kiváló szakemberek voltak.

Mauthner Ilona

Vesztergombi Csaba, a szervezőbizottság elnöke szerint nagyon sok jó borral neveztek a termelők

Fotó: Mártonfai Dénes

A Babits Mihály Kulturális Központ rendezvényterme adott helyet a borvidéki borversenynek. Vesztergombi Csaba szekszárdi borász, a szervezőbizottság elnöke elmondta, a fehér fajtákból 37, a rozékból 21, a vörösekből 200 minta érkezett, ötvenhat termelőtől. Így összesen 258 bort bírált el a zsűri, melynek tagjai a soproni, a Balaton környéki, az etyeki, a mátrai, a kunsági, a villányi borvidékről érkeztek, és szekszárdi neves borászokkal egészültek ki. Az Agrárminisztériumot Gál Péter, az eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár képviselte.

A borverseny első napján a nyolc bizottságból álló zsűri tagjai harminc körüli bormintát továbbítottak az úgynevezett csúcszsűrihez, ezek közül kerülnek majd ki a kategóriagyőztesek. A csúcszsűri a Garai Élménypincében pénteken bírálja el a legjobb borok közül is a legkiválóbbakat. Tagjai az év borászai, bortermelői, hegyközségi elnökök.

Minden évben megszavazzák a kadarka, a kékfrankos, a bikavér, a vörösbor és a hordósbor kategóriákban a legjobbnak járó címet, emellett a város borát, a legeredményesebb fiatal borászt, a legjobb muzeális bort és a legeredményesebb borászt is megnevezik. Az eredményhirdetésre április 22-én, a Szent György-napi Borünnepen kerül sor.

Vesztergombi Csaba elmondta, az elmúlt pár évben kiváló minőségű borok születtek a borvidék pincéiben. A legtöbb nevezés a versenyre a 2019-es és 20-as évjáratból érkezett.

Sokat köszönhetnek a szervezők a szponzoroknak is, idén huszonketten támogatták a verseny szervezését, így többek között országos hírű cégek, mezőgazdasággal foglalkozó helyi vállalkozók, egyetemek, Szekszárd város, az agrárkamara, illetve autóforgalmazó cég is van köztük. Nélkülük nem tudnák a versenyt olyan kiváló színvonalon megrendezni, mint ahogy ez az idén is sikerült. A borverseny szervezésére egyébként két hónappal korábban elkezdik a felkészülést, tette hozzá a szervezőbizottság elnöke.

A szekszárdi borverseny nemzetközi minősítéssel is rendelkezik. Külön köszönet illeti a kitűnő szervezés miatt Kelemen Erika hegybírót és Szikszai Pétert, a hegyközség munkatársát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában