Tradíció

2023.03.29. 09:30

Természetes a tojásfestés

A húsvét egyik vitathatatlanul legszórakoztatóbb tradíciója a tojásfestés. A színes tojások vidámmá varázsolják az ünnepi asztalt, elkészítésük pedig remek időtöltés akár a gyerekekkel festünk, akár barátokkal, akár egyedül.

Brunner Mónika

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bolti festékeket nem mindenki szereti, így aki igazán különleges, nem kemikáliákkal színezett tojásokat szeretne, annak érdemes megpróbálkozni a természetes tojásfestéssel – így a tojásoknak kis túlzással a héját is megeheti. A céklából élénk rózsaszín, a káposztából kék-lila, az áfonyából erős kék, a cékla és lila káposztából vegyesen lila, a lilahagyma héjából halványlila, a vöröshagyma héjából barnás-rózsaszín színű tojásokat kapunk. A legjobb eredményt fehér tojások felhasználásával érhetjük el. 

Közelegnek a húsvéti ünnepek. Fotó: Shutterstock 

Jó tudni, hogy a tojásokat addig fogja be a legjobban a pigment, amíg forrók, így felhasználásig tartsuk őket melegen. A tojások héját csak ott fogja be rendesen a festék, ahol teljesen zsírtalanok, ezért a tojásokat kanállal, vagy gumikesztyűs kézzel mozgassuk a festékben. A festékanyagot minden esetben fixáljuk ecettel, mert különben nem tapad meg rendesen a tojáshéjon. 

Kétszázötven milliliter festékhez szükségünk van színenként 500 ml vízre, 1-2 bögrényire az adott növényből (káposzta, cékla reszelve, hagymahéj összenyomogatva), 2-3 púpozott evőkanál kurkumára, 250 ml folyadékra, egy evőkanál tíz százalékos ecetre, olajra vagy zsírra a tojás fényezéséhez. Az elkészítés során tegyük a kívánt színhez való hozzávalókat a vízzel teli edénybe. Forraljuk fel és főzzük addig, míg a színanyagok kifőnek, ez körülbelül fél óra. Szűrjük le a festett vizet és adjunk hozzá egy evőkanál ecetet. Közben főzzük a tojásokat keményre és tartsuk őket melegen. Tegyük a tojásokat a festékbe kanál segítségével, vagy gumikesztyűs kézzel, és hagyjuk ázni addig, míg a kívánt színt el nem érjük. A kész tojásokat óvatosan csepegtessük le, szárítsuk meg és kenjük át valamilyen zsiradékkal, hogy szépen csillogjanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában