Kint a szabadban

2023.04.29. 21:36

A szegély szuperül keretezi a kertünket

Szegélyelemekkel szuper jól fel tudjuk dobni a kertünket, mivel körvonalazzák a különböző funkciójú területeket. Nem kell drága megoldásokra gondolni, nem csak új térkőből, hanem akár újrahasznosított anyagokból is készülhet szegély.

teol

Illusztráció: Shutterstock

A legelterjedtebb megoldás a szinte minden kertészetben kapható, dróttal összefogott fahasábokból álló kerti szegély, ám ez közel sem biztos, hogy a legjobb ötlet. 

A faanyagot folyamatosan víz éri, pláne a földbe leásva, így két-három év alatt elkezd korhadni, még akkor is, ha impregnáltat választunk. Érdemes elgondolkozni azon, hogy akár saját magunk készítsünk praktikusabb alapanyagokból látványos térhatárolókat.

Kerti szegély öreg téglából 

A tégla akár új, akár bontott, fantasztikus választás, hiszen sokféleképpen variálhatjuk, és könnyen beszerezhető. Ha nem akarunk a földbe süllyesztéssel bajlódni, akár kisebb falat is lehet belőle építeni végig az ágyás mellett. Gyönyörű rusztikus hatást kelt a kertben.

Használjunk köveket, kavicsokat 

Időigényes megoldás, ha rendezetten szeretnénk elhelyezni a kisebb-nagyobb kavicsokat, köveket – viszont annál mutatósabb! A kövekkel ráadásul könnyen tudunk alkalmazkodni a már meglévő tereptárgyakhoz, növényekhez, hiszen úgy helyezzük le azokat, ahogy nekünk tetszik. Ha köveket használunk, érdemes valamilyen kötőanyaggal a földhöz rögzíteni, nehogy az eső elmossa azokat. Ha nem akarjuk a véletlenre bízni, inkább nagyobb méretű darabokat válasszunk.

Ha mindenképpen fát szeretnénk

Abban az esetben, ha ragaszkodunk a faszegélyhez, próbáljunk ki valami izgalmasabbat: például farönköket! Válasszunk különböző méretű farönkök közül, hogy elválasszuk a növényeinket a gyeptől. A végeredmény hangulatában egy magaságyásra hasonlít. Viszont csak látványelem, és így nem szükséges megbolygatni a már meglévő ültetési rendet.

Egy igazi különlegesség

Vannak olyanok, akik az igazán különleges megoldásokat vadásszák, mint a tengeri kagylókból készült kerti szegély. Az biztos, hogy bármelyik keretet feldobja a megszokottól eltérő látvány. Ahogy ez a megoldás is mutatja, tényleg csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogyan alakítjuk ki a saját kertünkben a szegélyeket!

Forrás: Lakáskultúra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában