Ingatlanbazár

2023.04.17. 11:30

Falatnyi virágos terület is segíthet a szorgos méhecskéknek

A jövő nemzedék érdekeit szem előtt tartó kerttulajdonos sokat tehet a méhekért virágokban gazdag kerttel vagy mesterséges méhlegelők kialakításával. Ehhez a tavaszi időszak kedvez: az előre kialakított ágyásba a méhlegelő- vagy vadmagkeverék kiszórása, majd annak a szorgalmas öntözése és gazolása meghálálja a gondoskodást, a pompázó területre özönleni fognak a méhek.

Ingatlanbazár

Virágokban gazdag kerttel vagy mesterséges méhlegelők kialakításával sokat tehetünk a méhekért.

Forrás: Ingatlanbazár

A zárvatermők 88 százaléka rovarbeporzású; élelmiszer-biztonságunk tekintetében a beporzó méhek szerepe kulcsfontosságú, egyrészt a gyümölcsök, másrészt a méz miatt. A színes, édes illatot árasztó, nektárban és virágporban gazdag méhlegelők előnye, hogy egész évben, folyamatosan biztosítják a virágporforrást a beporzó rovarok számára. 

Virágzási sorrend

A dél-alföldi régióban a kora tavasszal, ősszel ültetett fák, cserjék tekintetében kiváló a mogyoró, a som, az illatos lonc, a nyírfa, a borbolya, a galagonya és a japán birs – ezek sok virágport termelnek. 
Sipos József növényorvos, méhész a természetes méhlegelőre egész éves ültetési sorrendet állított össze a kedvünkért.

– A mogyorófa virágzása után esedékes a kora nyári galagonya vagy borbolya, nyárra a szeder- vagy a trombitafolyondár ajánlott, késő nyárra pedig a borostyán – ismertette tanácsait. – Virágosládába, magaságyásba, de kiskertbe is mehetnek a lágyszárú növények: a téltemető krókusz után nyílik a csillagfürt vagy a pünkösdi rózsa, nyárra a kerti szarkaláb, a muskotályzsálya, az egynyári mályva, a kerti kakukkfű, később virágzik a levendula, a kék hajnalka virág, majd az évelő krizantém – sorolta a szakember.

A,Honey,Bee,Collects,Honey,On,A,Flower,(mahonia)
Forrás: Ingatlanbazár

Zsebkendőnyi terület

Az ültetett vagy mesterséges méhlegelő kialakítása most esedékes; ez annyiban tér el a virágban gazdag kiskerttől, hogy egységnyi – legjobb a 2 x 2 vagy 3 x 3 négyzetméter – területen koncentráltan, emberi irányítással egész évben látogathatják a beporzó rovarok, hiszen nem egyszerre virágzó növényeket vetünk el – nem mélyen! – az aprómorzsás, gyommagmentes talajba, majd rágereblyézünk, lehengerezzük. 

Fontos, hogy a talaj és a méhek miatt vegyszermentes övezetében létesítsük a méhlegelőt; ehhez ismerni kell a kijelölt terület fekvését: a napsütötte vagy árnyékos területhez passzoló virágmagkeveréket vásároljunk. Az ültetett méhlegelőt öntözni, gazolni kell, így lehetséges tavasztól késő őszig gazdag beporzóterületet kialakítani. 

Határszemle 

A határban nemigen látni mesterségesen kialakított méhlegelőket, nálunk jellemzően nagyüzemi termelés folyik; a termőföldek, erdősávok szélébe inkább Nyugat-Európában alakítanak ki beporzósávokat. Jó tudni, hogy a facélia, a koriander, az őszi káposztarepce, a napraforgó kiváló méhecskecsalogató, sajnos a csatorna- és árokpartban nyíló vadvirágok csak hetekre adnak virágport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában