Természet

2023.04.10. 12:30

Meghatszorozódott az öreg erdők száma Gemencen

Gigantikus fák rengetegének is nevezhetjük a Gemenci erdőt. Érdemes személyes barátságot kötni, akár meg is ölelni Magyarország legnagyobb, 12 méter törzskerületű fáját, a Pörbölyi Titán robosztus alakját. Ez a közel százéves csomoros fekete nyár a Móric-Duna partján áll, és a tudatos erdőgazdálkodás szép példája.

Baon

Hatalmas fák vannak a gemenci erdőben

Fotó: Makovics Kornél

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét óvó, kezelő Gemenc Zrt. az elmúlt öt év alatt közel 2,5 ezer hektáron végzett erdőfelújítást, 67 hektáron új erdőt telepített, összesen pedig 5,3 millió őshonos facsemetét ültetett el. A szociális tűzifa programban legutóbb majd 6 ezer köbméter fát biztosítottak a rászorulóknak.

A gemenci erdészek felelős erdőgazdálkodása eredményeként az elmúlt 25 évben – ha csak a százévnél idősebb erdőállományoknak a területét nézzük – meghatszorozódott az öreg erdők száma. A védett madarak, a világhírű gímszarvas- és nagyvadállomány, a ritka állatfajok és a különlegesnek számító növényvilág, valamint a törvényi oltalom alatt álló erdőállományok olyan csodát nyújtanak, amelyek mindenki számára megismerhetők a gemenci erdészek segítségével – írta közleményében az Agrárminisztérium (AM). 

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön található. Ez a kezdő- és végpontja a legtöbb szervezett túrának, innen indul a Gemenci Állami Erdei Vasút, és itt lehet megtekinteni az interaktív és ismeretterjesztő „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című kiállítást, valamint Habsburg Frigyes vadászkastélyt mintázó, újjáépített, vörösfenyőből készült Millenniumi Pavilonját, amelyet 1896-ban a városligeti Ezredéves Kiállításon is felállítottak. 

Ez az épület ad otthont a „Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” című kiállításnak is. A központtól induló ösvényen néhány perces sétával elérhető a nagyrezéti Vadmegfigyelő, ahol gímszarvasokkal és vaddisznókkal találkozhatnak az érdeklődők. 

A legkisebbeket játszótér is várja, ezen kívül ingyenes parkolás, büfé és vizesblokkok teszik komfortossá az ökoturisztikai élményeket. 

A világhírű gemenci gímszarvas bőgési időszakában a Gemenc Zrt. olyan szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez, amelyeken bárki megcsodálhatja a szerelmes bikák évenként csak ebben az időszakban hallható különleges nászdalát úgy, hogy közben nem zavarja a vadállományt – olvasható az AM közleményében. 

Vonattal járhatjuk be a gemenci erdőt
Fotós: Gemenc Zrt.

A Gemenci Állami Erdei Vasút a bakancsos, kerékpáros és a vízi turisták kiszolgálása mellett azon kevés hazai kisvasutak egyike, ami még az erdőgazdálkodást is segíti, illetve az árvíz megérkezése előtti utolsó pillanatokig a mentésből is kiveszi a részét. Mint fogalmaztak: nagy népszerűségnek örvend, hiszen a Pörbölyről induló menetrendszerinti járatok megállóhelyei nemcsak csodálatos ártéri tájakkal, hanem különleges kiállításokkal is várják a kirándulókat. 

Nagyrezéten a megállótól néhány perces sétával közelíthető meg az erdészház szomszédságában álló Gemenc Méhészeti Gyűjtemény, ahol a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület közreműködésével ismerhetjük meg a méhészet tárgyi emlékeit. 

A legizgalmasabb pedig belesni az üvegfalu kaptárokba, ahol valódi méhcsaládok élnek és szorgoskodnak. Az országban egyedülálló feladatot lát el a Nyárilegelő megálló, hiszen a vízitúrázók itt szoktak leszállni és a kisvonat speciális teherkocsijaiból itt emelik le és bocsájtják vízre a kenukat. Az erdőgazdaság képzett túravezetői biztosítják, hogy a kevésbé gyakorlott, vagy éppen kezdő vízitúrázók is emlékezetes élményekkel térhessenek haza.

Találjuk meg együtt Magyarország legszebb erdejét!

Az AM által közzétettek szerint szavazni is lehet a Gemenc Zrt. legszebb területére. A voksokat az Agrárminisztérium Facebook-oldalán lehet leadni. Mint írták: a szavazók között hetente nyereményeket sorsolnak ki.

A teljes cikk elolvasható a Baon.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában