Csendháborítás?

2023.04.16. 19:00

Szabad-e füvet nyírni hétvégén?

Elkezdődött a fűnyírási szezon, ami egészen a fagyokig is eltart. Vidéki olvasónk azt kérdezte, van-e arra valamilyen szabály, hogy mikor szabad ezt a kicsit sem halk műveletet elvégezni. A szomszédja ugyanis többször is szóvá tette már, hogy idegesíti a fűnyíró hangja, különösen, ha az hétvégén szól.

Mauthner Ilona

Hétköznap reggelente 7 és este 8 óra között szabad végezni, szombatonként reggel 9 és dél között, vasárnap és ünnepnapokon viszont tilos.

Forrás: MW

A vidéki élethez hozzátartozik a csend, nyugalom, melyet csak a madárcsicsergés törhet meg. Ezzel szemben a valóság az, hogy a kerti és ház körüli munkákkal nem mindig várják meg a szomszédok, hogy mindenki felébredjen az utcában.

A szabály az, hogy reggel 6 és este 22 óra között megengedett a zajkibocsátás lakóterületen 50-55 decibelig. Este 10 óra és reggel 6 óra között viszont ez a szint 40-45 decibelre csökken, ha ennél magasabb a zajkeltés, az már csendháborításnak számít.

Mivel a fűnyírás külső zajforrásnak minősül, ezért erre szigorúbb a szabályzás és eszerint csak hétköznap reggelente 7 és este 8 óra között szabad végezni, szombatonként reggel 9 és dél között, vasárnap és ünnepnapokon viszont tilos.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a felsoroltak csupán általános szabályok, amitől az önkormányzatok szabadon eltérhetnek. Van, ahol szintén tilos, van, ahol viszont a délelőtti órákban megengedett az ilyen zajkeltés hétvégén is, tehát a saját településünk szabályzatát kell elolvasnunk és betartanunk.

Viszont, ha valaki jóban akar lenni a szomszédaival, szabályzattól függetlenül érdemes megbeszélni velük, hogy mikor lesz számukra kevésbé zavaró a fűnyírás a megadott időintervallumon belül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában