Közérdekű

2023.05.26. 12:23

A Szibir atomjégtörőnek köszönhetően nincs a Jenyiszejen jeges ár

Befejezte a Jenyiszej folyón a jégtorlaszok kialakulásának megakadályozását célzó műveleteket az Atomflot univerzális atomjégtörője a Szibir (Szibéria) május 23-án – tette közzé a Roszatom orosz vállalat.

 Az atommeghajtású jégtörő legénységének az volt a feladata, hogy a folyó jegén keresztben csatornákat vágjon, amelyen át a zajló jég tovább tud haladni megelőzendő a jég veszélyes feltorlódását, amely jeges árral fenyegetne.

 A jég feltorlódásának megakadályozásért nyitott csatornák a Jenyiszej torkolatában Dugyinkánál

- Az új univerzális atomjégtörő először kapott ilyen feladatot – közölte Leonyid Irlica, a Roszatomhoz tartozó, az atommeghajtású jégtörőket üzemeltető Atomflot megbízott vezérigazgatója. A Szibirnek a Jenyiszej fő ágában a Luzinszkij-, a Nyikityinszkij- és a Funtuszovszkij-szigetek térségében kellett csatornákat vágni, valamint a Jenyiszej folyó bal és jobb partja között a jégen kialakított zimnyik, azaz gépjárműközlekedésre használt útvonal a tél során két méter vastagra hizlalt jegét is fel kellett törnie. A kettős merülésű atomjégtörő speciális műszaki adottságainak és a legénység tapasztalatának valamint jégtörő flottát irányitó stáb útmutatásainak köszönhetően sikerült ezt az összetett feladatot megoldani.

A tavaszi jégzajlás megindulása előtt kezdődnek a szibériai folyókon a jégtorlaszmentesítő műveletek, amelyet a Krasznojarszki terület ezen északi részén Tajmiri Dolgán-Nyenyec járás kérésére végeztek el, megelőzendő a jeges árvizet. A hidrometeorológusok szerint a jégzajlás a Jenyiszejen jégtorlódással és árhullámmal fenyeget az idén is. 

A Jenyiszejen évek óta jól működik a jégtorlaszok megszüntetése a Tajmir típusú, a folyótorkolatokban  használt atomjégtörők bevonásával. A Jenyiszej torkolatában ilyenkor lezárják Dugyinka kikötőjét majd elvontatják onnan az összes hajót. Amikor a víz magassága eléri a 7,5-8 métert, az atommeghajtású jégtörő csatornákkal és járatokkal áttöri a zimnyik két méter vastag jegét. Ennek köszönhetően elkerülhető a jégtorlódás és az, hogy a feltorlódó víz jeges áradást okozzon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában