Tippek

2023.05.29. 17:00

Oázis a hátsó udvarban? Lehetséges!

A víz látványa önmagában is hűsít, frissít és nyugtató hatású. Nem csoda, hogy évszázadok óta alkalmazzák őket díszítő vagy funkcionális elemként kertekben. A cél? Az oázis hangulatának megteremtése! Rengeteg lehetőség van, de néhány dolgot érdemes figyelembe venni! – írja a likebalaton.

teol

Forrás: likebalaton

Az udvaron helyezett vizes elemek, mint kis csobogók vagy madáritatók azonnal egyedülálló atmoszférát hoznak létre. Érdemes őket beiktatni a kert különböző sarkaiba.

Édeni hangulat vizes elemekkel

Az oázis hangulatot nem csak úszómedencével lehet elérni a kertben! Kis szökőkutak és madáritatók is hozzák az édeni atmoszférát. A választék hatalmas, így a lehetőségeink nagyban függnek a költségvetésünktől.

A kis költségű vizuális elemek, mint kerti csapok, madáritatók, csobogók szinte bármilyen kertbe beilleszthetők. A gyárilag előállított kis tavak, lágy vagy kemény falú, kör alakú kiemelt medencék látványosak és egyre népszerűbbek.

Felállításuk nem igényel különösebb szakértelmet, így nem csoda, hogy egyre több kis és közepes méretű kertben jelennek meg.

Épített tavakkal, szökőkutakkal és úszómedencékkel jellemzően a nagyobb kertekben találkozhatunk. Mivel létesítésük nem olcsó, és sok szakember együttműködését igényli, a szép és harmonikus végeredmény érdekében érdemes átfogó kerttervet készíttetni.

Trendi biotavak

A legújabb trend a vegyszermentes úszótó és biotó, ahol nincs vízforgatás, drága vízszűrő, vegyszeres víztisztítás, hanem a sekély részbe kiültetett vízinövények funkcionálnak biofilterként.

A tó természetes öntisztuló képességét a benne lévő mikroorganizmusok biztosítják. Létesítése komoly szakértelmet igényel, és az építési költsége relatíve magasabb, mint a hagyományos úszómedencéé vagy kerti tóé, de hosszú távon olcsóbb és egészségesebb megoldást jelent, mint a vegyszerekkel és szűrőkkel tisztán tartott vizes élőhelyek, medencék.

Melyik vizes elemet hová érdemes elhelyezni?

A legkisebb vizes elemek elhelyezésekor (madáritató, kerti csap) elsősorban a praktikumot tartsuk szem előtt. Ügyeljünk arra, hogy a kerti csapra csatlakoztatott cső mindenhová elérjen, a madáritatónak pedig válasszunk egy árnyékos, ritkán használt, de jól látható zugot. Az árnyékban a víz lassabban párolog el, és a kert nyugodtabb részein a madarak szívesebben szállnak le szomjukat oltani.

Mivel a fő cél az, hogy a vízfelület szépsége teljesen érvényesüljön, ott hozzuk létre, ahol rálátunk, ahol a legtöbbet tartózkodunk, így egész nap élvezhetjük az oázis hangulatát.

Általános szabály a tó létesítésekor, hogy a kert legmélyebb részén tervezzük – kivéve, ha kiemelten, magaságyhoz hasonlóan alakítjuk ki a tavat, ami kevésbé természetes, de rendkívül látványos.

Ne feledkezzünk meg a fényviszonyokról sem. Az ideális esetben a tó egyharmadát mélyárnyék, egyharmadát sétálóárnyék borítja, a fennmaradó egyharmad pedig napsütötte felület.

A déli és kora délutáni órákban gondoskodjunk az árnyékolásról, hogy csökkentsük az algásodás veszélyét. Úszómedencét ne építsünk nagyra növő lombhullató fák mellé, mert folyamatosan bajlódni fogunk a falevelek vízből történő eltávolításával.

Fontos a megközelíthetőség is, lehetőleg a házhoz közel, mintegy a terasz kiegészítéseként helyezzük el, és hagyjunk elég helyet körülötte a burkolatnak, néhány napágy számára és egy kis asztalnak.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában