Jegyzet

2023.05.19. 16:12

Paravánnal a turisták ellen

Felix Austria, azaz boldog osztrákok! Csak irigykedve sóhajtunk, amikor olvashatjuk a hírt, mely szerint nyugati szomszédunk egyik kisvárosa paravánnal igyekszik elriasztani a turistákat.

Szeri Árpád

Égszínkék tópart, vadregényes hegyek. (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A település világhírű panorámája – égszínkék tópart, vadregényes hegyekkel – mágnesként vonzza a látogatókat, akár a világ túlszéléről, de természetesen elsősorban Japánból. A távol-keleti csoportok gyakorlatilag egymás nyakába érnek, úgy fotóznak fáradhatatlanul és megállíthatatlanul. Ki tudja, meddig, hiszen a kisváros vezetése egymásra ácsolt, ember magasságú falapokkal igyekszik lehetetlenné tenni a kilátást.

Más ország, nem kétséges, kapva kapna az ilyen lehetőségen, az effajta kimeríthetetlen bevételi forráson, de nem így a település lakói. Miután eddig sem szűkölködtek semmiben, számukra minden pénznél fontosabb lenne az elveszett csend és nyugalom. A helybeli vezetés, mint az újabb hírekből kiderül, nem adja fel: még hosszabb paraván építését tervezi, olyan körmönfont kialakításban, mely megakadályozná a jó felvételek készítését.

Bizarr fordulatnak lehetünk tanúi, a kiépülő fal ugyanis lassan, de biztosan eltakarja a tavat, sőt, a hegyvidék egy részét is. Lehet, hogy a terv így már beválik. A turisták, miután legfeljebb szálkás falapokat szemrevételezhetnek, csalódottan elmaradoznak. A helybeliek viszont megnyugodva felsóhajthatnak, visszatértek a régi, szép idők. Mindössze a festői panoráma tűnt el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában