Kertészkedés

2023.05.29. 09:22

Petúnia, a nyár egyik kedvenc, illatos virága

Szinte minden erkélyen, ház ablakában megtalálható nyáron a petúnia. Általában a kertészek is úgy ajánlják a vásárlóknak, hogy viszonylag igénytelen virág, nem sok gondozást igényel.

Mauthner Ilona

Balkonvirágok. (Illusztráció)

Fotó: MW

Olvasóink közül viszont többen arról számoltak be, hogy a kiültetés után egy hónappal már látszik rajta, hogy nem érzi jól magát. Mi kell ahhoz, hogy egész nyáron gyönyörködhessünk a virágaiban, kérdeztük Kovács Péterné bátaszéki kertésztől.

–  A petúnia közkedvelt egynyári növény, rengeteg színben és változatban kapható. Pompásan leomló virágai egész nyáron felvidítanak bennünket, de ahhoz, hogy teljes pompájukban ragyogjanak, néhány dolgot rendszeresen meg kell tennünk. A petúniáknak naponta legalább 6 óra teljes napsütésre van szükségük. A nap energiát biztosít ahhoz, hogy a petúniák növekedni és virágozni tudjanak.

Ha a növények kevesebb fényt kapnak, akkor egy naposabb helyre költöztetve több virágzásra ösztönözhetjük őket, mondta a szakember. Tartsuk a talajt állandóan nedvesen, de kerüljük a pangó vizet. A nyár folyamán a cserépben lévő petúniáknak valószínűleg minden nap, néha akár naponta kétszer is szükségük lesz vízre, de az ágyásba kiültetett növények esetében hosszabb idő is eltelhet az öntözések között.

Ha azt vesszük észre, hogy a függőkosárban, vagy a ládákban lévő növények egy forró nyári napon fonnyadnak, öntözzük meg őket minél előbb. A petúniák ültetésekor keverjünk a földhöz lassan oldódó műtrágyát. Amikor a növények már növekedésnek indultak, térjünk át a vízben oldódó műtrágyára. A rendszeres növénytáp alkalmazása nagyban befolyásolja a virágok mennyiségét.

Kerüljük a magas nitrogéntartalmú műtrágyákat. A nitrogén olyan tápanyag, amely inkább a lombozat növekedését, mint a virágzást segíti elő. A műtrágya címkéjén az első szám a nitrogént jelöli. Ehelyett olyan kiegyensúlyozott műtrágyát adjunk a petúniáknak, ahol mindhárom szám azonos, vagy olyan műtrágyát, amely magas foszfortartalmú, ami a címkén szereplő második szám.

Ha úgy látjuk, hogy a hajtások megnyúltak, nyugodtan vágjuk vissza a növényt. A petúniának egy hétbe telik, míg kiheveri a metszést, de a végeredmény egy teltebb növény lesz, amely több virágot hoz a jövőben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában