Az állatorvos válaszol

2023.06.06. 12:51

Léteznek az állatoknál öregséggel kapcsolatos betegségek?

Sajnos szeretett társállataink is megöregednek. Az életkortól függő egészségi állapot néha nehezen meghatározható, hiszen gyakran éppen bizonyos betegségek miatt látszik az állat öregebbnek, ilyenek például a krónikus ízületi gyulladások, a szívbetegségek, vesebetegségek – mondta megkeresésünkre Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Brunner Mónika

Sajnos szeretett társállataink is egyszer megöregednek.

Forrás: Shutterstock

A képességek fokozatos hanyatlása megnyilvánulhat bármely szervrendszer szintjén, ez a mozgást érinti a legfeltűnőbben, illetve megfigyelhető az állat aktivitásának fokozatos csökkenése, őszülés, esetleg fogyás.

Néha az emberi Alzheimer kórhoz hasonlatos úgynevezett kognitív funkciózavar is megjelenhet, amely a súlyosságtól függően megnyilvánulhat a szociális kapcsolatok csökkenésében (például az állat kevésbé igényli a közös tevékenységet, játékot, csökken a felfedezési ösztön).

Megváltozhat az alvás-ébrenlét ritmusa (ilyenkor esetleg a kutya nappal sokat alszik és éjjel nyugtalanul járkál), felléphet szorongás (félelem zajoktól, idegenektől), szobatisztasági problémák, súlyosabb esetben a tájékozódási képesség elvesztése (ami nem mindig csak a látás és hallás romlásával függ össze). 

Szerencsére ma már az említett tünetek, a társult betegségek hagyományos kezelésén túl, jelentősen javíthatók komplementer gyógyítási módszerekkel és speciális tápokkal. Az így kezelt állatok élete gyakran két-három évvel meghosszabbítható, jó, vagy elfogadható életminőségben élhetnek velünk.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában