Jegyzet

2023.09.21. 07:30

Szex nélkül is lehet élni, de minek

Az ember legalább két dolgot szeretne elérni az élete során: hosszú életet és egy jó társat, akivel boldogan él, amíg meg nem hal. Amíg az ember fiatal, hajlamos azt hinni, az idősebb korosztálynak az igénye is csökken bizonyos dolgok, például a jó szex iránt.

Mauthner Ilona

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Olvastam a minap, hogy az angol idősotthonokban egyre népszerűbb a szexuális felvilágosítás. Jobb későn, mint soha, mondhatná cinikusan az ember, pedig nem erről van szó. A felvilágosítás hatására ugrásszerűen megnőtt azoknak a házasságban élő idős férfiaknak és nőknek a száma, akik ma már másodvirágzásukat élik.

A megkérdezett szépkorú emberek ugyanis elmondták, a vágy ugyan még szunyókált bennük eddig is, de a gátlás a löttyedt bőrük, a nehézkes mozgásuk, a pocakos formájuk miatt ezt elnyomta. Amióta viszont együtt kibeszélik a gondjaikat, megváltozott a szemléletük, mernek a vágyaikról, igényeikről egymással is őszintén beszélgetni.

Mint mindennek, ennek a sztorinak is akadt ellenzője. A világ másik végén a százhét éves Csian Csit, Hongkong egyik legidősebb emberét arról faggatta egy riporter, szerinte mi a hosszú életének a titka. Az idős ember csak ennyit mondott: éltes korának egy titka van, mégpedig az, hogy negyvenéves kora óta, azaz hatvanhét éve önmegtartóztatásban él.

Erre mondják a bölcsek, lehet így is élni, de minek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában