Az állatorvos válaszol

2024.06.25. 13:31

A kutyákon jól megfigyelhető a boldogság

A nyár, a vakáció, a pihenés szorosan kapcsolódik a boldogsághoz az ember számára. A boldogság egy olyan pozitív életérzés, és az ezzel együtt járó kellemes lelkiállapot, egyfajta örömérzés, amit az állatok is átélnek – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Brunner Mónika

Dr. Jakab Ferenc állatorvos elmondta, hogy kutyákon viszonylag könnyű felismerni a boldogság érzését, mert gyakrabban és nyilvánvalóbban adják ennek a jelét, mint a macskák, de a boldogság természetesen a macskáknál is megfigyelhető.  

köllő babett pomerániai törpespicc boldogság
Köllő Babett, Masni nevű pomerániai törpespiccével. A fotózáskor mondhatni a "boldogság előszobájában" tartózkodott a kiskutya, legalábbis első ránézésre. 
(Forrás:  Facebook/Köllő Babett)

Alapvető életszükséglet a boldogság

Dr. Jakab Ferenc hozzátette, hogy az alapvető életszükségletek és ösztönök kielégítése a boldogsághoz szükséges, de nem elégséges feltétele. Sajnos nem létezik általános, folyamatos boldogság (amire sok ember vágyik), hiszen ezt az örömérzést, akkor lehet átélni, amikor az aktuális (nem feltétlenül boldogtalan) állapothoz képest valamilyen pozitív változás következik be az életben. A kutyával például ez gyakran előfordul, naponta akár többször is, gondoljunk csak a gazda hazaérkezésekor, vagy a sétára indulás alkalmával tanúsított viselkedésére.  

A boldogság érzésével idegi és hormonális változások mennek végbe a szervezetben, ezekhez pedig mindig újabb ingerekre van szükség, de arra is, hogy ez az állapot ne tartson örökké és ismételten kialakulhasson.
Az állatok boldogsága annál könnyebben valósul meg, minél közelebb állnak az örömet okozó élmények a természetükhöz. A jutalomfalatok, a pozitív szociális aktusok (például játék), a kíváncsiság kielégítése, a szabadság átélése mind a boldogság forrásai lehetnek az állatok számára, mondta dr. Jakab Ferenc. 

Köllő Babett bonyhádi származású színésznő a közelmúltban mutatta meg ismét kiskutyáját, aki mondhatni „a boldogság előszobájában tartózkodott” a fotó készültekor. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában