Kiskert

2024.06.21. 19:13

Életbe lépett a vörös kód: Így tartsuk életben a növényeket kánikulában

Nyáron, pláne kánikulában rendszeres locsolásra van szüksége a növényeknek, akár a balkonon akár, akár a kertben vannak. Nem mindegy azonban, hogyan és mikor adunk nekik vizet.

Teol.hu

A tikkasztó melegben különösen fontos a rendszeres öntözés. Azt azonban jó tudni, hogy nem minden növénynek egyforma a vízigénye, írja a Lakáskultúra. Nem csak az probléma, ha túl kevés vizet kapnak, a túlöntözés is ugyanilyen ártalmas lehet. Ha nem vagyunk elég körültekintőek, komoly károkat is okozhatunk. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni, mik a locsolás titkai!

A növények is nehezen viselik a kánikulát
Ha nincs eső, kánikulában akár naponta öntözhetünk (Fotó: Shutterstock)

Csapvíz helyett esővízzel 

A legtöbben vezetékes vízzel locsolnak, holott sok településen klóros a víz, ami problémát okozhat az érzékenyebb növények számára. Az öntözésre a lágy esővíz az ideális, ezért ha tehetjük, gyűjtsünk egy nagy hordóba esővizet. Aki előre gondolkodott és kialakította a rendszert, most könnyebben átvészeli növényeivel a forró és száraz napokat. A vízgyűjtő edényt érdemes védett, árnyasabb helyre tenni, így a víz hőmérséklete miatt nyáron szinte mindig alkalmas lesz az öntözésre.

A cserepek alján legyen néhány lyuk 

Nagyobb esőzés után könnyen kárt tehet a cserepekben megálló víz, ezért ültetés előtt ne felejtsük el néhány helyen kilyukasztani a cserép vagy láda alját. Az ültetőközeg alá kisebb-nagyobb kavicsokat vagy cseréptörmeléket is tehetünk, hogy a felesleges víz könnyen elfolyhasson, ezzel megelőzhetjük, hogy a gyökerek a vízben álljanak.

A locsolás időpontja is fontos 

Meleg, nyári napokon soha ne öntözzünk napközben! A legjobb, ha a kora reggeli órákat választjuk az öntözéshez. A déli órákban kijuttatott víz még azelőtt elpárolog, mielőtt a növények gyökerei felvehetnék a szükséges mennyiséget, emellett az erős napsugárzás miatt a vízcseppek perzselést is okozhatnak. Hasonló a helyzet az esti órákban történő öntözésnél is: a növényen maradt vízcseppek nem tudnak elpárologni az éjszakai lehűlés miatt, ami ideális a gombás fertőzéseknek.

Nedves vagy száraz a talaj? 

Mindig csak akkor öntözzünk, amikor a növényeknek valóban szükségük van vízre. Ha előző nap esett az eső, akkor nem szükséges locsolni, míg a nyári hőségben akár naponta is igényelhetik a folyadékot. A legbiztosabb módszer, ha naponta ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, kézzel vagy akár egy ásóval. Ha a talaj 10-30 centiméter mélységében száraznak érezzük a földet, akkor itt az ideje a locsolásnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában