Veszélytelenek az emberre

2024.06.22. 11:15

Évtizedek óta velünk élnek a Domborinál megjelent medúzák

Több, mint fél évszázada, 1959-ben észleltek először Magyarországon olyan édesvízi medúzákat, mint amilyenek Fadd-Domboriban is megjelentek – ezt Abonyi András, az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének tudományos főmunkatársa mondta a Magyar Nemzetnek. Portálunk nem régen az országban elsőként számolt be a szokatlan vízi élőlények megjelenéséről a Duna-holtágban.

Bencze Péter

Medúzák Fadd-Domboriban

Tíz nappal ezelőtt írtuk meg, hogy egy olvasónk édesvízi medúzákat vett videóra Fadd-Domboriban. A Craspedacusta sowerbii fajhoz tartozó egyedek megjelenése nem számít újdonságnak idehaza. 

A szakértő szerint az édesvízi medúza első hazai írásos említése 1959-es, egy őrtilosi, valamint egy szegedi állóvízből. A medúza hazai előfordulása tehát korántsem új, viszont újabb és újabb helyekről jelzik. Ezek között Duna menti állóvizek is szerepelnek.

Abonyi András azt is hozzátette: az emberre nézve teljes mértékben ártalmatlanok, a medúza nyugodtan kiemelhető a vízből és közelről kézből is megtekinthető.

Beszámolónk alapján a Tv2 Tények című hírműsora is riportot készített a medúzákról. Az anyag itt tekinthető meg:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában