Megfelelő a minőség a kijelölt fürdőhelyeken

2024.06.24. 19:00

Nyugodtan csobbanjunk a természetes vizekbe

Tolna vármegye két víztestén összesen öt kijelölt természetes fürdőhely található, amelyek vízminősége jó, illetve kiváló minősítést kapott. Az öt fürdőhely közül hármat mindenki használhat, kettőt szállóvendégek, valamint táborozók látogathatnak.

Teol.hu

A szálkai strandon kiváló a vízminőség a legutóbbi mérés szerint/ Archív fotó: Makovics Kornél

Mint arról a Tolna Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatott természetes fürdőhely található Szálkán a Lajvér völgyében kialakított víztározón, a strandra belépődíj ellenében lehet bemenni. Szintén szabadon látogatható a Fadd-Dombori Holt-Duna ágon a Dombori I.-es Strand Dombori Üdülőtelep keleti végénél, valamint a nagyobb vízfelülettel és pihenőterülettel rendelkező Dombori II.-es Strand, ahol a vendéglátó létesítmények nagy része található.

Dombori üdülőtelep keleti végét azonban lezárja a Dombori Ifjúsági Tábor, ennek strandját csak az ottani vendégek használják, míg a dombori üdülőterület nyugati szélén létesült Donautica Hotel természetes fürdőhelye csak a szálloda vendégei részére áll rendelkezésre.

Szálka kiváló, Dombori jó

A természetes fürdővizek minősítése a vizsgált szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredményét figyelembe véve. Az elmúlt négy év adatainak értékelése szerint a szálkai víz továbbra is kiváló, a dombori strandok vize jó minőségű volt, ami azt jelenti, hogy ezeken a fürdőhelyeken közegészségügyi-járványügyi szempontból biztonságos a fürdőzés.

A kijelölt Tolna vármegyei természetes fürdőhelyek vizének első, fürdési szezon előtti vizsgálata 2024. május 28-án megtörtént.

 Az egyedi vízminták értékelésekor meghatározott kritériumok alapján „megfelelő” és „nem megfelelő” kategóriát különböztetünk meg. Az aktuális fürdővíz minták vizsgálati eredménye szerint mind a négy dombori strandon, illetve a szálkai tavon is megfelelő volt a víz minősége.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott, a fürdővíz vizsgálatára akkreditált laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A Tolna vármegyei természetes fürdővizeket a Baranya Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Népegészségügyi, Állategészségügyi és Környezetvédelmi Laboratórium osztálya ellenőrzi, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával egyeztetett ütemterv szerint. Az ütemtervtől eltérni nem lehet. A fürdővíz vizsgálatok díját a fürdőhelyeket üzemeltetők fizetik.

A laboratórium a vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálja, és jegyzőkönyvben rögzíti, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, pl. kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi vagy egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is figyelik.

A vizsgálati eredményeket – az üzemeltetőkkel kötött szerződésben foglaltak alapján – a laboratórium a vizsgálatok befejezését követően haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül megküldi a fürdőhely üzemeltetőjének, a kormányhivatalnak, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központnak értékelés, esetleges hatósági intézkedés és a nyilvánosság tájékoztatása céljából.

Miért nem ajánlott nem ellenőrzött vizeken a fürdés, illetve milyen veszélyeket hordoz a tiltott helyeken fürdőzés?

A nem kijelölt fürdőhelyeknek jelentős az egészségügyi kockázata. Egyrészt balesetveszélyes is lehet az ismeretlen víz. A vizekben lehetnek korhadt fák, éles, kemény tárgyak, amelyek akár súlyos sérüléseket is okozhatnak. 

A nem ismert vízmélység következtében nő a vízbefulladásos balesetek kockázata is.

A nem ellenőrzött vízminőség komoly közegészségügyi-járványügyi kockázatot is jelent. A természetes fürdőhelyek kijelölésekor, illetve a fürdővíz profiljának elkészítésekor is alaposan felméri az egészségügyi hatóság a lehetséges szennyezési kockázatokat, és kijelöli a védőterületeket. Ennek hiányában a felszíni vizekbe kerülhetnek olyan, pl. szennyvíz eredetű szennyezések, amelyek súlyos járványügyi kockázatot jelentenek, fürdővíz eredetű enterális megbetegedést okozhatnak.

Növeli a fertőzés kockázatot, hogy ezeknek a vizeknek a környékén nem alakítottak ki megfelelő infrastruktúrát, hiányosak a higiénés feltételek - pl. nincs WC, zuhanyzási, kézmosási lehetőség.

A nem kijelölt fürdőhelyek használata nagy kockázattal jár, különösen az érzékeny csoportok, így például gyermekek számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában