Jegyzet

2024.07.02. 08:00

Az agyfagyás fájdalmas, de ártalmatlan

Végre itt a nyár, ami azt jelenti, hogy egyre több fagyos-jeges finomságot fogyasztunk – legalábbis addig, míg nem jön a rettegett agyfagyás.

Farkas Eszter

Fotó: Illusztráció (MW archívum)

A jégkrém okozta fejfájás, más néven agyfagyás a fagyos nyalánkságok élvezetének gyakori hátránya, kísérője. De mégis, mi okozhatja ezt a furcsa jelenséget és mennyire ártalmas? Az agyfagyás akkor következik be, amikor a szájpadlás és a torok hátsó részének hőmérséklete drasztikusan lecsökken a hideg hatására. Ez láncreakciót indít el, a szájpadláson lévő erek gyorsan beszűkülnek, ami az agyi artériák kitágulását váltja ki. Bár a pontos mechanizmus nem világos, a Harvard egyetem kutatói szerint a hirtelen artéria-tágulások aktiválnak egy ideget, amely az arc és a fej érzékszervi információit továbbítja az agyba. 

Tehát a fájdalomérzet az agyba jut, ami semmihez sem hasonlítható fejfájást eredményez. A kellemetlen érzés szerencsére nem tart sokáig. Az agyfagyás általában maximum egy percen belül megszűnik, de addig is elég kínzó tud lenni. Szerencsére van egy-két trükk, amivel gyorsabban enyhíthetjük a fájdalmat. 

A legkézenfekvőbb, hogy nyomjuk a nyelvünket a szájpadlásunkhoz, ez segít felmelegíteni az érintett területet. Persze megoldás lehet a megelőzés is, például, hogy kevésbé falánkan esszük a fagylaltot. Ez mondjuk elég abszurd, de meleg italt is kortyolgathatunk, ha az agyfagyás lecsap. Tehát mind megnyugodhatunk, hogy a falánkságunk ára – bár nagyon kellemetlen – teljesen ártalmatlan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában