Visszatekintés

2024.07.07. 07:30

Mérhetetlenül elszaporodtak az egerek a gabonaföldeken

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Mérhetetlenül elszaporodtak az egerek a gabonaföldeken (Illusztráció: Shutterstock)

90 ÉVE Perczel Lajos százkettedik évébe lép. Bonyhádi Perczel Lajos földbirtokos szombaton, e hó 7 én tölti be életének százegyedik évét és töretlen testi, szellemi erővel lép át a százkettedik évébe. A ritka évforduló alkalmából a Perczel-család tagjai az ország minden részéből összejönnek a kiskajdacsi kastélyban, hogy ünnepi keretek közt üdvözöljék a család nesztorát, a nagy idők tanúját, akinek a Mindenható kegyelme ily magas kort ajándékozott. (Tolnamegyei Ujság 1934. július 7.)

90 ÉVE Áldetektívek lövöldözése egy éjjeli mulatóhelyen. Nemrégiben egy éjjel véres, majdnem halálos kimenetelű nagy verekedés történt Dombóvár egyik mulató helyén. Orbán Ferenc földműves vígan szórakozott társaival, amikor úgy 2 óra tájban egy másik öttagú társaság érkezett a mulatóba. Az új vendégek magukat államrendőrségi detektíveknek mondva, durván igazolásra szólították a mulatókat. Orbán felismerte az áldetektíveket és társaival együtt megtagadta az igazolást. Erre dulakodás támadt és a jövevények egyike előbb megszurkálta Orbánt, majd revolvert rántott elő és kétszer a társaságra lőtt. Szerencsére egyik lövés sem talált. Az éjszakai verekedés okozói ellen nyomozást vezettek be. (Tolnamegyei Ujság 1934. július 7.)

90 ÉVE Hamis egypengős. Váralja községben az utóbbi napokban egy hamis egypengőst találtak forgalomban. Az utánzat a 8-as típushoz tartozik, a megtévesztésre alkalmas. Forgalomba hozóját keresik. (Tolnamegyei Ujság 1934. július 4.)4

60 ÉVE Egérinvázió. Mérhetetlenül elszaporodtak és a gabonaföldeken rengeteg kárt okoznak a megyében az egerek. A dombóvári járás egyik-másik mezőgazdasági nagyüzemében holdanként 3-4 mázsa szemtermést pusztítottak el az egerek. Az egér főleg azzal károsít, hogy állandóan rágcsál: a szálat és a kalászt valósággal felszecskázza. A bonyhádi járásban egy-egy gabonakereszt alatt 20-24 egeret is találtak. A megyei tanács vb mezőgazdasági osztályán megfelelő intézkedések történnek a kártevők gyors és hatásos elpusztítására. Ezekben a napokban a növényvédő állomás, az állami gazdaságok megyei igazgatósága és a megyei tanács szakemberei kidolgozzák a védekezés leghatásosabb módját, és a mezőgazdasági üzemekben hamarosan megkezdődik az egész megyére kiterjedő egérpusztítás. (Tolna Megyei Népújság 1964. július 7.)

60 ÉVE Mint hal a vízben. Háromszázezer öthetes előnevelt pontyivadékot szállítottak a bikali Szabadság Tsz tagjai a Kisállattenyésztési Kutatóintézet Alsódunántúli Haltenyésztő Állomásáról. A tolnai állomásról ezzel együtt ez évben négymillió pontyivadék került a Baranya megyei halászati és mezőgazdasági termelőszövetkezetekbe. Mindegyik szállítmány kivívta a megrendelők elismerését. (Tolna Megyei Népújság 1964. július 2.)

60 ÉVE Tüzet fogott a gabona. SZK-4-es kombájn aratott Pálfán, az Egyetértés Termelőszövetkezet százholdas ősziárpa-táblájában. A kombájnos nem vette észre, hogy hulladék rakódott a kombájn fékberendezésére, amely a súrlódástól tüzet fogott és a tűz belekapott a még lábon álló gabonába is.  Az erős szélben gyorsan terjedt a tűz. A kombájnban nem keletkezett kár, mert kézi oltókészülékkel idejében közbeavatkoztak. A közelben arató másik kombájn, a gépállomás dolgozói, tsz-tagok és a helybeli önkéntes tűzoltók is a helyszínre siettek, hogy meggátolják a tűz tovaterjedését. A kombájn körbevágta a lángokban álló gabonát, ásókkal sáncot ástak a tarlón, így mindössze három hold árpa vált a tűz martalékává.   (Tolna Megyei Népújság 1964. július 2.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában