Mánia

2024.07.05. 14:00

Strandon is ragaszkodunk okostelefonunkhoz

A múlt évben a hazai internethasználók kilencvennégy százaléka mobil- vagy okostelefonon használta a világhálót. A strandon, a vízparton is nálunk van kedvenc kütyünk, ragaszkodunk a telefonunkhoz akkor is, ha napozunk, akkor is ha árnyékban pihenünk.

Brunner Mónika

Strandon is ragaszkodunk okostelefonunkhoz (illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A strandon, a vízparton is nélkülözhetetlen számunkra a telefonunk. Tolna vármegyei fiatal családanya lapunknak elmondta, hogy nemrég tértek haza Horvátországból, és eszébe nem jutott, hogy a tengerparti időtöltésükhöz ne vigye magával okostelefonját, ugyanígy családja többi tagja is lelkesen böngészte a netet a parton. 

cápa, nyaralás, tenger
strandon
Strandon, vízparton, sőt, a tengerben, búvárkodás közben is ragaszkodunk a telefonunkhoz, vannak, akik vízálló telefontokban viszik a víz alá kedvenc kütyüjüket
Fotó: Shutterstock/Illusztráció

Strandon, vízparton, mindenhol okostelefon

Egy Tolna vármegyei családanya telefonimádatáról így mesélt: 

– Arra figyeltünk, hogy a horvátországi melegben ne forrósodjon fel a telefon, ezért letakartam vagy a táskámban volt. Napozás közben zenét hallgattam a telefonomon, árnyékos helyeken neteztem. Azért is ragaszkodunk a telefonjainkhoz, mert nyaralás közben bármire kellhet, csak úgy ránézni, hogy mennyi az idő, a városi sétáknál például rákerestünk útirányokra, nevezetességekre. Úgy gondolom, hogy a mobilnetezés ma már a pihenés része – mondta a hölgy. 

A szavait egy Tolna vármegyei családapa is megerősítette: 

– Mindenhova viszem az okostelefonomat, bárki bármikor hívhat akár munkaügyben, magánügyben, fontos dolgokban. Az okostelefonok már hozzánőttek az életünkhöz – tette hozzá. 

Mobil- és okostelefon függők vagyunk 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023-ban a magyarországi internethasználók kilencvennégy százaléka a mobil- vagy okostelefonon használta a világhálót, hét százalékponttal meghaladva a két évvel korábbi arányt. Az okostelefon használata a fiatalok és a középkorúak körében közel azonos mértékű. A tizenhat és huszonnégy év közötti korosztálynál kilencvenkilenc százalék arányú, a huszonöt és ötvennégy év közötti internetezőknél kilencvenhét százalékos. A két legidősebb korosztálynál ez az arány nyolcvannégy százalék. Ők az ötvenöt és hatvannégy év, valamint a hatvanöt és hetvennégy év közöttiek. 

A laptopok kevésbé népszerűek 

A KSH ismerteti, hogy a felhasználók hatvan százalékánál továbbra is jellemző a laptopok használata, a hazai arány mindössze 0,4 százalékponttal haladta meg az Európai Uniós tagországok átlagát. Ezt az eszközt a leginkább fiatalok vették igénybe 2023-ban, pontosabban a tizenhat és huszonnégy évesek hatvanhét százaléka. Az asztali számítógépek használatát a közép- és idős korosztály kedveli negyvenegy százalékos arányban, ők az ötvenöt-hatvannégy és a hatvanöt-hetvennégy évesek. A hazai felhasználók mindössze tizennyolc százaléka internetezett tableten, ez tizenöt százalékponttal elmaradt az uniós átlagtól.

Szekszárdról idén nyáron a legtöbben Törökországba, Görögországba, Egyiptomba, a Kanári-szigetekre utaznak. 

Tolna vármegyei közigazgatás is érdekelt 

A KSH vizsgálta a közigazgatás szervezeteinek honlapjain elérhető e-közigazgatási szolgáltatásokat régiónként 2023-ban.  A Dél-Dunántúl közigazgatási intézményei szinte majd mindegyikénél volt lehetőség információt keresni honlapjainkon. Azonban a régiók közül a Dél-Dunántúlon a legalacsonyabb a mutató értéke, mintegy kilencven százalék, amely 5,2 százalékponttal maradt el az országos átlagtól.  A Dél-Dunántúlon a hatóságok, közintézmények honlapjainak, applikációjának használata 64,2-70 százalékos. Az e-közigazgatási portálok magáncélú igénybevételének arányai 2023-ban: információszerzés, tájékozódás (62,9 százalék), űrlapletöltés (59,5 százalék), adóbevallás online benyújtása magánszemélyek által (26,3 százalék), a hivatalos dokumentumok, igazolások, ellátások, jogosultságok igénylése, egyéb kérelmek, igények vagy panaszok online benyújtása (15 százalék). 

Fiatalok böngészik a netet a legtöbbet 

A KSH adatai szerint a legfiatalabb korosztály (tizenhat - huszonnégy éves közöttiek) töltötte a legtöbb időt a weben, több mint háromnegyedük átlagosan három óránál többet. Az idősebb korcsoportok felé haladva – a munka és az egyéb kötelezettségek mellett – jellemzően csökken a világhálón töltött napi átlagos idő. A huszonöt - harmincnégy évesek közel egyharmada naponta átlagosan három - négy órát, míg a két legidősebb (55–64, illetve 65–74 éves) korosztály közel fele ennél kevesebbet, naponta egy- két órát fordított internetezésre 2023-ban. Hazánkban egy ideje, néhány éve a nők már többet neteznek, mint a férfiak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában