Teol.hu videó

2025.04.19. 10:54

A húsvéti likaskalács a vármegye ritka kincse, még őrzik a receptet (galéria+videó)

Nagypénteken a hagyományokat nem őrzi, hanem éli a közösség.Tolna gasztronómiai múltja nem merül feledésbe, a likaskalács pedig ma is a húsvéti asztal ékessége. Kapospulán együtt sütötték meg a hagyományos tésztát.

A húsvéti likaskalács a vármegye ritka kincse, még őrzik a receptet (galéria+videó)

Fotó: Denes Martonfai

Kapospula községben a helyiek közösen készítették el Tolna vármegye egyik legkülönlegesebb húsvéti finomságát, a likaskalácsot vagy más néven pereckalácsot. A székely és magyar gyökerekkel rendelkező étel egykor elmaradhatatlan volt a lakodalmakból – nemcsak a finom íze miatt, hanem a látványos tálalásáért is: a fonott kalácskoszorút egy boros üveg nyakára akasztva kínálták a násznépnek.

likaskalács
Készül a hagyományos likaskalács Kapospulán
Fotó: Denes Martonfai

Mitől „likas” a likaskalács?

A kalács titka a két ágú fonás, amelyből koszorút formáznak, majd a frissen sült, aranybarnára pirult tésztát sós-borsos tejföllel kínálják. Az idei rendezvényen kicsik és nagyok együtt dagasztották, fonták és sütötték a kalácsot, miközben a közösségi élmény legalább olyan fontos volt, mint maga a recept. A tészta hagyományos módon készül: liszt, zsír, aludttej (vagy kefir), tej, tojás, élesztő, só és cukor keverékéből – ahogy a régiek mondták: akkor jó, ha már csöpög a plafon és elválik az edény falától.

Kollégánk a helyszínen járt, és színes galériát készített a sütés legszebb pillanataiból – a képeket érdemes megnézni!

Aki kedvet kapott a sütéshez, íme a hagyományos tolna vármegyei likaskalács receptje, ami a Szekszárditermék honlapján elérhető

Hozzávalók:
Kelt tésztához

  • ½ l tej
  • 1 ek cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 70-75 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 tk só
  • ½ dl olaj, v 3 dkg zsír vagy vaj

Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt majd 70-75 dkg lisztet, a sót, 1 tojást és az olajat, zsírt vagy vajat hozzádolgozzuk a tésztához. A kész tészta közepes keménységű legyen!
Kb. 1 órát kelesztjük.
A tésztából koszorúkat fonunk. A kész kalácsokat 15 percig pihentetjük, majd megkenjük elhabart tojással, és 20 perc alatt megsütjük 180 fokon vagy közepes lángon. Amíg sül, egy pohárnyi tejfölbe olvasztott zsírt keverünk, sózzuk, borsozzuk, és ebbe mártogatjuk a foszlós, puha tésztát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!