2025.04.19. 10:54
A húsvéti likaskalács a vármegye ritka kincse, még őrzik a receptet (galéria+videó)
Nagypénteken a hagyományokat nem őrzi, hanem éli a közösség.Tolna gasztronómiai múltja nem merül feledésbe, a likaskalács pedig ma is a húsvéti asztal ékessége. Kapospulán együtt sütötték meg a hagyományos tésztát.

Fotó: Denes Martonfai
Kapospula községben a helyiek közösen készítették el Tolna vármegye egyik legkülönlegesebb húsvéti finomságát, a likaskalácsot vagy más néven pereckalácsot. A székely és magyar gyökerekkel rendelkező étel egykor elmaradhatatlan volt a lakodalmakból – nemcsak a finom íze miatt, hanem a látványos tálalásáért is: a fonott kalácskoszorút egy boros üveg nyakára akasztva kínálták a násznépnek.

Fotó: Denes Martonfai
Mitől „likas” a likaskalács?
A kalács titka a két ágú fonás, amelyből koszorút formáznak, majd a frissen sült, aranybarnára pirult tésztát sós-borsos tejföllel kínálják. Az idei rendezvényen kicsik és nagyok együtt dagasztották, fonták és sütötték a kalácsot, miközben a közösségi élmény legalább olyan fontos volt, mint maga a recept. A tészta hagyományos módon készül: liszt, zsír, aludttej (vagy kefir), tej, tojás, élesztő, só és cukor keverékéből – ahogy a régiek mondták: akkor jó, ha már csöpög a plafon és elválik az edény falától.
A húsvéti likaskalács a vármegye ritka kincse
Fotók: Mártonfai DénesKollégánk a helyszínen járt, és színes galériát készített a sütés legszebb pillanataiból – a képeket érdemes megnézni!
Aki kedvet kapott a sütéshez, íme a hagyományos tolna vármegyei likaskalács receptje, ami a Szekszárditermék honlapján elérhető:
Hozzávalók:
Kelt tésztához
- ½ l tej
- 1 ek cukor
- 5 dkg élesztő
- 70-75 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 tk só
- ½ dl olaj, v 3 dkg zsír vagy vaj
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt majd 70-75 dkg lisztet, a sót, 1 tojást és az olajat, zsírt vagy vajat hozzádolgozzuk a tésztához. A kész tészta közepes keménységű legyen!
Kb. 1 órát kelesztjük.
A tésztából koszorúkat fonunk. A kész kalácsokat 15 percig pihentetjük, majd megkenjük elhabart tojással, és 20 perc alatt megsütjük 180 fokon vagy közepes lángon. Amíg sül, egy pohárnyi tejfölbe olvasztott zsírt keverünk, sózzuk, borsozzuk, és ebbe mártogatjuk a foszlós, puha tésztát.
Teol.hu videó
- Így fogadták a fanatikusok a Barcelona buszát (helyszíni videó)
- Méltánytalan lenne a bővítés (videóval)
- Hajnalig mulatott Barcelona utcáin a Házasodna a gazda Sanyija (videóval)
- Óriási tömeg ünnepelte a Barca bajnoki címét (fotókkal+videóval)
- Gyulajon megvalósultak az álmok (videó és képgaléria)