2025.05.16. 11:30
Olvasóink szavaztak! Mutatjuk a helyiek legédesebb vallomásait
Ahogy egy bölcs cukrász egyszer mondta: „Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne kérjünk még egy szeletet.” Úgy tűnik, olvasóink is pontosan így gondolják, ugyanis újabb kérdésünkre ismét rengetegen válaszoltak, amikor kedvenc cukrászdáik után most kedvenc süteményeik felől érdeklődtünk.
A kérdés, amit újfent feltettünk olvasóinknak, egyszerű volt. A válaszok sokszínűek és humorosak, ismét bebizonyították, hogy Tolna vármegye valóban nemcsak a borairól híres, hanem az édesszájúak birodalma is.

Fotó: Huszár Márk
Nincs kedvencem – mindet szeretem!
A klasszikus kérdésre – „Neked mi a kedvenc sütid, amire nem tudsz nemet mondani?” – többen is frappáns, önironikus választ adtak. Cs. Zoltánné például így írt: „Nincs kedvencem, mivel mindet imádom.”
Hát, lehet-e ennél hitelesebb édesszájú vallomást tenni?
V. Roland szintén nem kertelt, de inkább filozofikus mélységeket érintett: „Csak, amiket el kell fogadni.”
Mi ezt úgy értettük, hogy az embernek néha nincs választása: a sütemény jön, lát és győz.
A dobogó élén a klasszikus krémes, az örök szerelem
Mivel viszont választani kellett, az első helyet egy régi nagy kedvenc, a krémes szerezte meg. Ez a sütemény, ami minden cukrászda hűtőpultjában egy jól ismert, kissé remegő, porcukorral megszórt hívogató csoda, töretlen népszerűségnek örvend. Nem is csoda – ez az édesség szinte minden cukrászdánkban megtalálható.
Az ezüstérmes az Eszterházy torta lett, amit fej-fej mellett követ az almáspite. A sorrend azt mutatja, hogy a magyar ízlésvilág még mindig imádja a hagyományos, házias vonalat – az alma, a dió, a vaníliakrém triója nem okoz csalódást.
A további kedvencek listája is igazi cukrászdai klasszikusokat vonultat fel:
- Dobostorta
- Piskótatekercs
- Fagyi szelet
- Tejszínkocka
- Tiramisu
- Puncskocka
- Rétes
- Néger kocka
- Lúdláb
- Rákóczi túrós
Ezek után már csak egy kérdés marad: melyik legyen az első, amit újra megkóstolunk?
Egy kis recepttel is gazdagabbak lettünk – az ecetes sütemény titka
T. Júlia olvasónk megosztotta családi receptjét is egy igazán különleges süteményhez, amit valószínűleg sokan első hallásra furcsállnak, de aki már kóstolta, az tudja: az ecetes süti nem savanyú, hanem meglepően omlós, ízes és ellenállhatatlan. Hozzávalók: 40 deka liszt, 20 deka zsír, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál ecet (10 százalékos), 8 evőkanál víz, egy csipet só és bármilyen ízesítésű keményebb állagú lekvár.
Íme a recept: Az alapanyagokat gyorsan összegyúrjuk, majd a tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A kiszaggatott tészta közepébe kerül a töltelék – lekvár, dió vagy mák –, majd a tésztát összehajtjuk és a széleit összenyomkodjuk, nehogy sütés közben szétnyíljon. 180°C-os sütőben 10–15 perc alatt készre sütjük, majd még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
„Hiányoltam azt a cukrászdát...”
Természetesen az előző cikkünk után is érkeztek visszajelzések – sokan jelezték, hogy hiányoltak egy-egy kedvenc cukrászdát a listánkból. Szeretnénk emlékeztetni mindenkit, hogy az előző cikk olvasóinak szavazatai alapján készült, méghozzá a korábbi card-kérdésünkre érkezett válaszok szerint. Ez azt jelenti, hogy nem szerkesztői rangsor volt, hanem Önök választottak.
Ennek ellenére örülünk minden új javaslatnak, és folytatjuk a kutatást – hiszen Tolna megye édesség-univerzuma még számos csillagot rejteget!
Legyen krémes, legyen lúdláb, legyen édes vagy savanykás, egy biztos: a sütemény nemcsak étel. Emlék, hangulat, beszélgetésindító és néha békekötés is. Köszönjük, hogy ismét velünk tartottatok ebben a gasztro-kalandban – és ne feledjétek: ha van egy kedvencük, írják meg nekünk! Mert minden sütinek megvan a maga története – és mi kíváncsiak vagyunk rá.