testépítés

2018.06.17. 11:30

Saját határainak leküzdése a cél

Negyedik helyezést ért el a nemrég Szlovákiában megtartott testépítő Európa-bajnokságon – WBPF Europe 2018 – Dékány Ferenc, a Kéri János vezette bonyhádi SE Extreme Body sportolója.

Hargitai Éva

A kakasdi származású fiatalember beleszületett a sport világába, hiszen édesapja, idősebb Dékány Ferenc magyar bajnok súlyemelő volt. Vékony és pici gyerekként korán elkezdett foglalkozni a teste fejlesztésével, 13 évesen már rendszeresen konditerembe járt, és folyamatosan edzett. Erre ráerősített, hogy a rendőri hivatást választotta, támogató kommandós lett.

Dékány Ferenc Fotó: beküldött kép

Versenyszerűen akkor kezdett el foglalkozni a testépítéssel, amikor 2014-ben otthagyta a készenléti rendőrséget. A legeredményesebb éve eddig 2016 volt, amikor négy megmérettetésen is dobogós helyezést ért el, kvalifikálta magát a világbajnokságra, ahova végül mégsem ment el, mert nem érezte elég jónak a formáját. Idén három versenyen indult, a magyar bajnokságon, az osztrák bajnokságon és az Eb-n. Idén már nem tervez további megmérettetést, de jövőre folytatja a versenyzést. Mint elmondta, a cél mindig az, hogy magához képest fejlődjön, és ha ez sikerül, azt érdemes megmutatni versenyen. Persze soha nem elégedett, mindig látja, hol vannak azok az izomcsoportok, amelyeket még fejleszteni kell, hiszen nagyon fontosak az arányok is.

Fotó: beküldött kép

Az általa választott életforma sok lemondással jár. Alapból hetente ötször-hatszor másfél-két órát tölt edzőteremben. Felkészülési időszakban naponta háromszor megy a terembe, ahol reggel és este egy-egy kardió, napközben pedig egy súlyzós edzést csinál végig, amiben Barkóczi Tamás személyi edző van a segítségére. Mindehhez speciális táplálkozás is társul. Tömegnövelési időszakban nagy mennyiségben fogyaszt rizst, tésztát, burgonyát. A verseny előtt 12-16 héttel kezdődik a diéta, ami a szénhidrát bevitel fokozatos nullára csökkentését is magában foglalja. Az utolsó három-négy hétben már csak húst, zöldségeket és tojást fogyaszt. Ez annyit jelent, hogy naponta megeszik fél kilogramm húst, fél kilogramm zöldséget, nyolc tojást és még három fehérjeturmixot is lenyom. A „bűnözés” ilyenkor kizárt. Az egész felkészülés rendkívül megterheli és kizsigereli a szervezetet, mind a fizikailag, mind mentálisan. Éppen ezért mondja Ferenc, hogy aki nekiáll, annak fanatikusnak kell lennie, mert józan gondolkodású ember nem csinálja meg a szervezetével azt, hogy először azon dolgozik, hogy tömeget növeljen, majd azzal sanyargatja magát, hogy leadjon belőle.

Fotó: beküldött kép

Felvetődik a kérdés, hogy akkor mégis miért éri meg. Erre az a válasza, hogy a lényeg a saját határainak leküzdése, az hogy bebizonyítsa magának, képes rá. Egyébként pedig bizonyos dolgokat sokkal jobban tud értékelni. Például egy diétás időszak után óriási értéke van annak is, ha ihat egy korty vizet, beleharaphat egy almába. Körzeti megbízottként a munkájában hasznát veszi a jó fizikumnak és állóképességnek, ami határozottabb, magabiztosabb fellépést tesz lehetővé. Egyébként pedig szeret sportolni, és mindenkinek azt javasolja, hogy keresse meg azt a mozgásformát, amelyben megtalálja a kikapcsolódást, a békéjét és képes fejlődni, feszegetni a határait.

A 30 éves fiatalember nős, kétgyermekes apuka. Családja mindenben támogatja: elviselik, amikor fáradt és tompa, testileg össze van aszalódva, lelkileg pedig teljesen elgyötört, majd a versenyen lelkesen szurkolnak neki. E nélkül nem is tudná csinálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában