csapatépítés

2018.07.22. 07:00

Az Adria kék vizében csobbant a Bartina

A keleti Adria gyöngyszeme, Dubrovnik fogadta nemrég a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület nagy együttesének negyvenhét tagját. Ez alkalommal nem léptek fel a fiatalok, így az önköltséges út igazi vakációval ért fel.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

A Bartina ritkán jut el Horvátországba, tengerparti túrája pedig még soha nem volt itt, így ez az út ebből a szempontból úttörő jelentőségűnek tekinthető. A csapat Bosznián át, a hegyeken keresztülvágva érkezett meg a településre, pontosabban környékére, merthogy a szállás a Dubrovnikkal szomszédos, ugyancsak egyedi hangulattal bíró Kupari és Mlini helységekben volt.

– Gyakorlatilag egy közösségi összetartó kirándulásnak voltunk részesei – mondta el lapunknak Matókné Kapási Julianna, a Bartina művészeti vezetője. – Semmilyen különleges célt nem kívántunk megvalósítani azon túl, hogy megnézzük a várost, hajózzunk a környékén és megmártózzunk a tengerben. Ez így is történt.

Dubrovnik különleges szépségét hosszan lehetne ecsetelni, bennünket is megragadott a város, a rengeteg műemlékével, templomaival, múzeumaival és persze kora reggeltől hajnalig tartó forgatagával, a külföldi turisták bábeli nyelvzavarával. Az óvárosban, a középkori stílusokat mutató épületek között úgy éreztük magunkat, mintha egy apró itáliai városállamban lennénk. A kitartóbbak azt is vállalták, hogy a nagy meleg ellenére közel két órán át végigsétáljanak a várfalon.

Sipos Gergő, a Bartina csoportvezetője és virtuóz táncosa gyermekkorában, úgy tízévesen már járt – szüleivel együtt – Dubrovnikban egy nyaralás erejéig.

– Akkor sziklás helyen pihentünk, nem ilyen apró kavicsos, majdhogynem homokos parton – érzékeltette a különbséget. – Tetszett, hogy a tenger majdhogynem hihetetlenül tiszta és kék volt. Hőfoka nappal a forróságban száz százalékosan hűsített bennünket, hosszú távon ez abszolút elviselhető volt, a napszak váltásával azonban jómagam már csak egy gyors mártózásra vállalkoztam. A tágas parton pedig nem kellett attól félni, hogy a plédünkön elnyújtózva, majd az oldalunkra fordulva egy idegen törölközőjére tévedünk. Még valami, ami nagyon fontos: az óváros gyönyörű volt!

– Habár Dubrovniktól pár kilométerre voltunk, Kupariban, egy gyönyörű faluban, egy feledhetetlen hajóúton megcsodálhattuk a dubrovniki óvárost a jellegzetes várfallal együtt – tette hozzá a fentiekhez Kincses Benedek. – Helyi étel- és italkülönlegességekben is volt részünk, ugyanis rengeteg étterem sorakozott a parton. Vendéglátóink, vajdasági magyarok, nagy szeretettel fogadtak bennünket, olyan kiszolgálásban volt részünk, akárha egy első osztályú szállodában lettünk volna. A városnézés és az azzal kapcsolatos programok mellett sokat fürödtünk a tiszta tengerben is, a sok közös élmény valóban még jobban összekovácsolta a csapatot.

A Bartina felnőtt együttese egyébként egy újabb túrára készül, mely azonban túlmutat nemcsak az Adriai-tengeren, hanem Európán is.

Binder Tibor egyesületi elnökségi tag vezetésével tíz lány és kilenc fiú utazik Indonéziába, egy ottani fesztiválra. A szekszárdiak Budapestről Dubaiba repülnek, majd átszállás után Indonézia fővárosában, a Jáva szigetén található Jakartában landolnak. Ott ismét gépet váltanak és meg sem állnak Borneo szigetéig. A táncosok Balikpapan város mellett, egy kisebb településen lépnek fel.

Dubrovnik, régi magyar nevén Raguza több középkori magyar emlékkel rendelkezik. A városállam 1358-ban a nagy és örök riválist, a terjeszkedő Velencét legyőző Nagy Lajos (1342–1382) magyar király védnökségébe ajánlotta magát. Ez a kapcsolat 1526-ig, a magyar királyság bukását jelentő mohácsi vészig tartott, a város évi adót fizetett a mindenkori magyar uralkodónak.

Magyar király is járt Dubrovnik-Raguzában, 1396 december 21-én, kalandos hajóút végén Zsigmond (1387–1437) lépett itt partra. Egy másik magyar király, Albert király (1437–1439) neve a sokszög formájú Onofrio kút márványtábláján olvasható. A város kolostoraiban őrzik Szent István király állkapcsát és koponyadarabját, illetve Szent László jobbját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában