Dr. Bencze Bálint

2018.04.20. 14:00

Az orvoslás számára szolgálat is

A kolostori gyógyászat kódexeit, receptjeit olvassa, fordítja, tanulmányozza dr. Bencze Bálint. A Bonyhádon praktizáló fogorvos a kezelések során sokoldalúan használja a természet patikáját.

Hanol Erzsébet, fotó: Makovics Kornél

A kolostori gyógyászattal kombinálja a modern orvostudományt dr. Bencze Bálint, Bonyhádon praktizáló fogorvos. Mint elmondta, a gyógynövények által kiélheti a gyógyítás azon részét, amely túlmutat a fogorvosláson. Egyik tanárát idézve, azt vallja, hogy a fog végén bizony ott lóg egy ember is, vagyis összetettebben érdemes gondolkodni, és nemcsak a szájüregi problémákra koncentrálni.

Bencze Bálint Dombóváron nőtt fel. Mint mondta, már hetedik osztályosként tudta, hogy orvos szeretne lenni, ezért miután 2006-ban leérettségizett a dombóvári Illyés Gyula Gimnáziumban, a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán folytatta tanulmányait. A kardiológia, illetve a sebészet iránt érdeklődött, ám szülei javaslatára a fogászat felé fordult.

– Nagyon hálás vagyok nekik azért, hogy ebbe az irányba tereltek – fűzte hozzá. 2012-ben diplomázott, és azóta Bonyhádon praktizál. Úgy érzi, hogy a sors hazavezette, mert a családja egy része – a Hammerek – majdnem 500 évre visszamenően a város környékén éltek. – Ez a tény kötelességet és szolgálatot jelent számomra – mondta.

Ám nem Bonyhádon, hanem Pécsen él, ahol elsőként kezdett biológiai fogászattal foglalkozni. Ez azt jelenti, hogy a megelőzésben a gyógynövények nyújtotta lehetőségekre helyezi a hangsúlyt, illetve a kezelés során is sokoldalúan használja a természet patikáját. Emellett fehérje kutatással foglalkozik a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, és mellette a kolostori gyógyászat kódexeit, receptjeit olvassa, fordítja, tanulmányozza.

Elmondta, hogy a napi praxist nem adná fel a kutatásért, ám a kreativitását ki tudja élni ez által. Németül, angolul, franciául és latinul is beszél. A középkori kódexeket többek között a Pécsi Püspöki Könyvtárban és a Pannonhalmi Apátság gyűjteményében kutatta fel. De ma már a világ könyvtárainak digitalizált anyagai is elérhetőek az interneten, így más országok írásos emlékeit is tanulmányozni tudja.

– Míg napjainkban elsősorban sejteken, sejttenyészeteken és állatokon végeznek kísérleteket, addig a múltban csak „emberkísérletek” voltak, így ha egy kezelés eredményre vezetett, annak tapasztalatait nagy alapossággal leírták – mondta dr. Bencze Bálint. Hozzátette, hogy ami több helyen, évszázadokon át előfordul, és a mai tudomány is megerősíti, az hiteles, megbízható módszernek tekinthető.

Érdekesség azonban, hogy a gyógynövényeket mindenütt máshogy nevezik, és még két szomszédos falu esetében is előfordulhat, hogy egy azonos név két különböző növényt takar. Ennek megismerése és összegzése izgalmas feladat a fiatal fogorvos számára, aki hamarosan könyvet szeretne írni a témában. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a népi és a kolostori gyógyászat teljesen más. Úgy véli, hogy a füveskönyvek bölcseletei gyakran tévesek, amelyek között okosan kell szelektálni, ehhez viszont orvosi ismeretek szükségesek.

Gyakran előfordul, hogy egy betege nemcsak fogproblémáival keresi meg, hanem például ekcéma vagy fekély miatt kér tanácsot. – Nem egyszer banálisnak mondható gondokkal is fordulnak hozzám, és ezek megoldásához elég a határozott orvosi fellépés – mondta dr. Bencze Bálint. Fontosnak tartja, hogy ő is és az általa gyártott termékek is hitelesek legyenek.

Több éves kutató munka eredményeként megalkotott, és megbízhatóan letesztelt több gyógynövényes készítményt. Van 100 százalékban természetes alapanyagokból álló szájvize, illetve más egészségügyi problémákra is megoldást nyújtó természetes készítményei. Betegei pozitív visszajelzései pedig nagy elismerést jelentenek a számára, hiszen azt vallja, hogy az orvoslás nemcsak hivatás, hanem szolgálat is.

A történelem és hittudomány érdekli

– Betű nélkül nem tudok elaludni – mondta magáról dr. Bencze Bálint, akinek ennek megfelelően az olvasás az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenysége. Érdeklik a történelmi és a hittudományi írások. A természet szeretetét pedig otthonról hozza. A kertészkedés, a kirándulás és a vadászat hagyományos családi programok. A fiatal fogorvos önkénteskedik is a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál. A dél-dunántúli régióban ő a csoport egyetlen fogorvosa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában