interjú

2019.05.18. 20:00

Bonyhádról futott Pécsre 12 évesen az első Tündérszépe

A pécsi sürgősségi egyik ápolónője, a székely felmenőkkel rendelkező 22 éves Fábián Evelin nyerte meg az első alkalommal megrendezett szépségversenyünket. A Bonyhádról származó szépséggel beszélgettünk a megmérettetésről, a pályájáról, sportokról, hitről.

Dömötör Géza

Fotó: Laufer László

– Honnan jött az ötlet, hogy elindulj a Tündérszépeken?

– Egy csúnya tüdőgyulladásos betegség közepén voltam épp szájmaszkkal az arcomon, amikor barátnőm, Szalai Szimonetta azt mondta, hogy te még így is megnyernéd. Ekkor egyébként már elindult a verseny, ő folyton az orrom alá dugta a naponta felkerülő lányokat. Emiatt aztán viccből elküldtem néhány képet, hátha bekerülök.

– Korábban foglalkoztatott szépségversenyek világa, jelentkeztél hasonló megmérettetésre?

– Nem jelentkeztem még, nem is foglalkoztatott. Nem tartottam magam odavalónak, nem tartottam magam annyira szépnek. És ez lényegében most sem változott sokat.

– De hisz' megnyertél egy szépségversenyt!

– Az embernek nehéz feldolgoznia, hogy ez megtörténhet vele. Valamennyi időnek el kell telnie, hogy feldolgozzam azt, hogy én ezt elértem. Talán majd ha a fejemre kerül a korona (jövő héten – a szerk.), akkor már elhiszem. Néha megnéztem egy-egy szépségversenyt, de csak a szép ruhák miatt. Akkor sem éreztem azt, hogy nekem ott lenne a helyem. Két-három éve voltam egy hobbifotózáson, összesen ennyi kötődésem volt ehhez a területhez, de a munka miatt ezt nem folytattam.

Fotó: Laufer László

– Hogy érezted magad a verseny alatt?

– A megyei forduló zárása előtt éreztem azt, hogy talán helyem lehet a regionális megmérettetésen is. Onnantól éreztem át a verseny súlyát. De akkor sem az volt olyan célom, hogy megnyerjem. Amúgy jól éreztem magam, voltak benne feszült pillanatok, izgalmas pillanatok, meg boldog pillanatok is.

– A bemutatkozásodból tudhatjuk, hogy rengeteg sportágat kipróbáltál, és 12 éves korodban kétszer is lefutottad a maratont.

– Az apukám szerette volna, hogy focista legyek. Mondjuk én nem szerettem volna. A sportolás az úszással kezdődött, anyukám tanított meg ötéves koromban, majd el is kezdtem edzésre járni. Majd jött a röplabda, ezt követte a triatlon és az atlétika. Aztán 2008-ban Bonyhádon volt egy Iron Man világkupa, ahol segítőként futhattunk, és apa strigulázta a köreimet, és a végén kiderült, hogy több mint egy maratonnyit futottam le. Aztán pedig szintén az Iron Manek Budapestről Pécsre futottak le a gyermekklinika javára rendezett jótékonysági futáson, akkor Bonyhádról csatlakoztam be hozzájuk. Végig bohóckodtuk az egészet, észre sem vettem, hogy egy maraton van mögöttem. A Széchenyi téren volt a befutó, ahol még nyilatkoztam is egy rádiónak, mint legfiatalabb befutó, és a riporternek potyogtak a könnyei, hogy egy gyerek ennyit futott a gyermekklinikáért.

– Pécsváradra jártál rendészetibe középiskolába, rendőr szerettél volna lenni?

– Nem, művészetibe szerettem volna továbbtanulni rajzszakra, de a pályaválasztásom is szülői nyomásra történt, mert szerették volna, hogy rendőrségi szóvivő legyek. Az egyik rokonunk az volt, s mivel gyermekkorom óta jó voltam a kommunikációban, gondolták jó pálya lesz nekem. Amúgy templomi olvasóként is tevékenykedtem kilencéves koromtól.

Fotó: Laufer László

– Hogyan lett ebből mégis egészségügy?

– Óvónő szerettem volna lenni a középiskola után, mert nagyon szeretem a gyerekeket. Sajnos nem a szorgalmamról voltam híres az utolsó évben a gimnáziumban, inkább a sportra fektettem nagyobb hangsúlyt. Nem lett meg a kellő pontszám a fősulihoz, s egy világ dőlt össze bennem. Így elmentem egy kábelgyárba dolgozni azon a nyáron. Ott tanultam meg igazán, mi a kemény munka. Aztán egy munkatársam mondta, hogy kezdjem el az ápolói sulit. Két éve dolgozom az egészségügyben, és sokat szeretnék még fejlődni szakmailag. A sürgősséginek rengeteget köszönhetek, sokat tanultam a kollégáimtól.

– Hogyan fogadták a munkahelyen, hogy elindultál a szépségversenyen?

– Nagyon kétségbe voltam esve, mert eleve egy konzervatív családból származom, és nem tudtam, hogy ez mennyire lesz etikátlan az egészségügyben, hogy bikiniben pózolgatok egy ilyen versenyen. Szerencsére a sürgősségi vezetője, Kanizsai doktor teljes vállszélességgel támogatott ebben, minden félelmemet elhessegette, és a nagy többség is mellettem volt a verseny ideje alatt.

– Milyen terveid vannak még a szépségiparral kapcsolatban egy ilyen győzelem után?

– Sokat biztatnak munka közben, hogy folytassam a szépségiparosdit. Jövő évben szeretném magam megmérettetni a Miss Europe-on, ahol a személyiségem bemutatására nagyobb lehetőségem nyílik. Ezeken kívül divatfotózásokon is szívesen résztvennék.

Fotó: Laufer László

– A fotókon jól látható a kereszt a nyakadban. Említetted, hogy templomi felolvasó is voltál. Fontos a hit számodra?

– Mint sok minden mást, ezt is a családból hoztam. Székely felmenőkkel rendelkezek, az Aparhanton élő dédimamám a jelenleg élő legidősebb bukovinai székely. Nálunk nagyon meghatározó jelenség a vallásosság. Nyolc éves koromban kezdődött a templombajárós korszakom, amikor egy új pap került Bonyhádra, akinek nagyon sokat köszönhetek, hiszen nagyon sok erkölcsi és életviteli útmutatást kaptam tőle, amiből fejlődhettem felnőttként. Azt is hiszem, hogy nem véletlenül alakult így a verseny. Akik látták a videómat, a posztjaimat a közösségi oldalakon, ezt az oldalamat is láthatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában