lovaglás

2018.04.23. 07:00

Egyetlen nyeregben töltött perc sem elvesztegetett idő

A lovaglás az egyik legnemesebb sportág, testre, lélekre egyaránt jó hatással van, nem véletlen, hogy alkalmazzák terápiás céllal is. Fejlesztő hatását felismerve pedig egyre több szülő gondoskodik róla, hogy gyermekei lovas oktatásban részesüljenek.

TEOL, fotó: beküldött kép

Ezt tapasztalják a Rózsa Tanyán is, ahol az év közbeni oktatás mellett egyre több nyári táborral is várják a gyerekeket. Rózsa László, az őcsényi lovarda tulajdonosa elmondta, hároméves kortól már visznek hozzájuk kicsiket, akik inkább még csak ismerkednek a lóval. A tanítás hat éves kortól kezdődik. Először álló helyzetben, majd az állatot futószáron vezetve különféle gyakorlatokat végeztetnek a tanulókkal. Ezek célja, hogy növeljék a nyeregben a mozgás stabilitását, a biztonságérzetet. Amikor a fejlődés eléri a szükséges fokot, akkor már futószár nélkül is engedik lovagolni a gyerekeket a lovardában.

A sport gyakorlására egész évben van lehetőség, de fedett lovarda hiányában időjárásfüggő. A legtöbben, idejük engedtével, hétvégén látogatnak a tanyára.

Amennyiben valaki szeretné, hogy gyermeke lovagolni tanuljon, vagy esetleg maga adná a fejét tanulásra – mert kikapcsolódásnak is remek ez a sportág –, annak a következőket érdemes figyelembe vennie. A haladás érdekében hetente legalább egy alkalmat ajánlott beiktatni. Így a legtöbben fél év alatt viszonylag stabil alapokra tesznek szert, képesek lesznek az állat önálló irányítására. Ez azt jelenti, hogy futószáras, illetve a nélküli oktatás esetén óránként 2700, illetve 2500 forintos költséggel kell számolni. Bérletet váltva 27 illetve 25 ezer forintér 11 alkalommal lehet lovagolni, így plusz egy óra lovagláshoz jut. (Több lovarda ajánlatait böngészve megállapítható, hogy az óránkénti árak nagyságrendileg 3-4000 forint körül vannak.)

A felszerelés kevésből is megúszható, kezdetben nadrágnak megfelel egy szabadidő alsó, lábbelinek pedig egy tornacipő. A sportcipőket nem ajánlják, mert azok vastagabb nyelve könnyebben beleakad a kengyelbe. Amennyiben valaki lovaglócsizmát szeretne, abból sem kell mindjárt a több tízezer forintos bőr verziót megvennie, kezdetnek elég a 8-10000-es gumi változat is. Kobakot helyben adnak.

Idővel aztán a lovasnak arra is igénye lehet, hogy a kerítések mögül kiszabadulva, a szabadban gyakorolja megszerzett tudását. A tereplovaglás óránkénti költsége 3000 forint, egy alkalom pedig legalább két órát tesz ki. A Rózsa Tanyáról a környező földutakon az őcsényi reptérig szoktak kirándulni.

Ha valaki igazán beleszeret a vágtába, az előbb-utóbb akarhat egy saját hátast is, ami minimum 400-500 ezer forintos költséget jelent. A felső árhatár a csillagos ég, de azért a szabadidős lovaglás kedvéért senkinek nem érdemes hatalmas költségekbe vernie magát. Fontos, hogy vásárlás előtt kérjék ki egy hozzáértő véleményét, aki meg tudja mondani, hogy a céljaiknak milyen ló felel meg, és azt milyen áron kaphatják meg, illetve, hogy a kiszemelt patás megéri-e az érte kért árat. A megvásárolt lovat a lovardába tarthatja havi 35000 költség forintos kiadás fejében. Ezen felül is jelentkeznek egyéb költségek: 6-7 hetente patkolás, évente lóinfluenza elleni oltás, félévente féreghajtás, kétévente vérvizsgálat.

Mindez megéri annak, aki egyetért azon Winston Churchill-nek tulajdonított kijelentéssel, mely szerint „Az élet egyetlen olyan pillanata sem kárba veszett idő, amit nyeregben töltünk”.

Kicsik, nagyok egyaránt szeretik a tábort

A Rózsa Tanyán idén is több lovas tábort szerveznek gyerekek különböző korosztályainak. A kisebbeket elsősorban napközi táborba várják, a nagyobbak a bentlakásos táborba immár az ország minden részéről érkeznek, sőt a környező országokból is. A napi kétszeri lovaglás mellett a résztvevők megismerkednek a háztáji állatokkal, megtanulják a lovak gondozását, a szervezők színes foglalkoztató programokkal és vetélkedőkkel várják őket. Nyáron persze mindezen felül rendkívül nagy népszerűségnek örvend a tanya medencéje is, amely a vízi játékokra, pancsolásra is lehetőséget ad. Emellett a játszótéren hinták, csúszda, mászóka, trambulin szépen parkosított környezetben várja a táborozni vágyókat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában