háztartás

2019.07.22. 11:30

Főzzünk lecsót, tegyük el télire

Szezonja van a paprikának, a paradicsomnak. A piacokon, a boltokban már barátságos áron kínálják a paprikát, és a lecsó nagy előnye, az is, hogy hamar elkészül.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Végre eljött a lecsófőzés ideje, mondhatja sok háziasszony. A pár alapanyagból elkészített étel ugyanis olcsó is, finom is és hamar kész. A piacokon a fehér paprika kilós ára alig négyszáz forint, pár paradicsomot, egy fej vöröshagymát veszünk hozzá és már készülhet is a vacsora. Az más kérdés, hogy ahány ház, annyiféleképpen készítik el ezt az egyszerű ételt, van aki tököt, padlizsánt is tesz hozzá, más füstölt szalonnával indítja a főzést és rizzsel, vagy tarhonyával, tojással, kolbásszal egészíti ki a sült paprikát, paradicsomot.

A szekszárdi piacon több vásárló is elmondta, minden évben nyáron veszi meg a család „savanyúságszükségletét”, ami több kiló almapaprikából, cseresznyepaprikából, t. v. paprikából és paradicsombol áll. Ebből egy-egy családnak a következő nyár elejéig tele van a spájza finomabbnál finomabb ételekkel. A lecsó az egyik kedvenc, Horváth Péterné nyugdíjas szerint a pörkölt sokkal finomabb lesz, ha egy kanál saját készítésű lecsót is teszünk bele.

A lecsót télire úgy készítjük – mindez csupán fél óra –, hogy egy nagyobb edénybe feltesszük a paradicsomot főni. Amikor levet enged, beletesszük a felszeletelt paprikákat és a sót, majd körülbelül 10 percig főzzük. Ennek elteltével keverünk bele egy csapott teáskanál szalicilt. Üvegekbe zárjuk, melyeket száraz dunsztba helyezünk, amíg ki nem hűlnek.

A paradicsombefőzés sem ­bonyolult művelet. A megmosott paradicsomokat fél percre dobjuk forró vízbe. Így nem fő meg, de a héját könnyen lehámozhatjuk. Kivágjuk a zöldjét és felaprítjuk. Utána ízesítjük (só, bors, bazsalikom, ízlés szerint), főzzük, dunsztoljuk és már kész is.

Sokan szeretik

A lecsó név Európa több országában éppen a magyar konzervvel terjedt el. Lecsóra mindenkinek van legalább egy tuti receptje. Annyi biztos, hogy az alábbi négy hozzávaló mindenképpen a ­lábasba kell, hogy kerüljön: zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom. Ugyancsak lecsó néven ismerik a németek, az osztrákok, az oroszok és a lengyelek is ezt az ételt, de a franciák ratatouille-nak hívják, ahol padlizsán és cukkini, valamint gomba és helyi növények is kerülnek az alapba. Az olasz lecsó neve ciambotta. Ehhez kell a hagymán kívül zellerszár, padlizsán, répa, paprika, cukkini, paradicsom, és bazsalikommal, petrezselyemmel, sóval, borssal fűszerezzük. A­ spanyolok pistónak hívják, és burgonyát is tesznek bele. Először megpirítják a krumplit, s ha félig kész, rádobják a hagymát, majd a paradicsomot, padlizsánt és a cukkinit, majd pár perc múlva a paprikákat. Só, bors, végül pár tojás kerül bele még.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában