kiskertész

2018.03.23. 16:10

Már lehet kiültetni díszfát vagy rózsatövet

Mauthner Ilona, illusztráció: Shutterstock

A mi éghajlatunk alatt a tavasz kezdete és vége szinte kiszámíthatatlan: az utóbbi években azt tapasztaljuk, hogy ez az évszak sokkal rövidebb, mint korábban volt. A hideg, téli hetek után pár nap leforgása alatt felmelegszik a levegő és ezzel együtt a talaj is.

A kertészkedőknek már készülődniük kell arra, hogy ha az idő engedi, egyből elkezdhessék a munkákat, ugyanis a tapasztalat az, hogy a korai ültetés, metszés, magvetés és palántázás kisebb kockázattal jár, mint az elkésett, pláne soha el nem végzett ápolás. Márciusban a legsürgősebb feladat a gyümölcsfák, a díszfák és díszbokrok, a szőlőoltványok és a rózsatövek ültetése.

Az elmúlt hetekben sok volt a csapadék, így a talaj az ültetésre kiválóan alkalmas. Sok munkát követelnek ilyenkor az idősebb, termő gyümölcsfák. Ezek törzsét és vastagabb ágait a kertészek a téli, kellemesebb időjárású napokon szokták megtisztogatni a kéregpikkelyektől, amelyek alatt a kártevők tojásainak és a gombás betegségek spóráinak a tömege telel át.

Most a koronaritkítás ideje következett el, amikor a sűrűn álló, az egymást keresztező és egymással rivalizáló ágrészeket és vesszőket kell tőből kimetszeni. Csak így érhetjük el, hogy minden gyümölcsöt elegendő napsütés érjen és ízletes termést hozzanak.

Elkerülhetetlen márciusi munka a kert minden lombhullató növényének, sőt minden, fából készült tárgyának (kerítés, kapu, oszlopok) lemosó permetezése.

Erre a célra igen alkalmas a kereskedelemben beszerezhető, kénnel vegyes bordói lé, amelyet 1 százalékos töménységben kell a növényekre permetezni. Ez a szer teljesen környezetbarát, emberekre, állatokra, növényekre nézve veszélytelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában