A Gasztroangyal ismét leszállt

2018.08.09. 07:00

Mennyei íz a Holt-Duna partján

Angyal, méghozzá nem is akármilyen szállt le szerdán a tolnai holtág partjára. A népszerű televíziós főzőműsor, a Gasztroangyal stábja, Borbás Marcsi vezetésével az elmúlt két napon Szekszárdon és környékén forgatott.

Steinbach Zsolt

Fotó: Mártonfai Dénes

Festői kilátás nyílik a tolnai holtág város alatti szakaszára Tolna egyik leghangulatosabb, nagy múltú vendéglátóhelye, a Gödör presszó teraszáról. Itt forgatott a Gasztroangyal csapata szerdán kora délután. Ha a helyszín Tolna, főleg, ha a Duna-part, akkor a bemutatandó fogás nem lehetett más, mint valamilyen halétel. Ennek megfelelően Manzinger László tolnai mesterszakács egy különleges finomságot készített a kamerák előtt: harcsatekercset főzött és sütött, smercel-csipetkével.

Ez az étel, bár bonyolultnak tűnik a receptje, viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető. A felvételt legfeljebb a különleges illatokra megjelenő néhány darázs próbálta megzavarni, sikertelenül. Részben annak is köszönhetően, hogy Borbás Marcsi főzőkanalával nagyon hatékonyan hessegette el az éhes rovarokat.

A spenóttal töltött, baconszalonnával burkolt, göngyölt harcsaszeletek, zöldséges-tejfölös-paprikás szószban, pirított kenyérmorzsával, túróval, sült szalonnával (pörccel) és petrezselyemzölddel meghintett csipetkével (smercel-csipetke) igen jól mutattak Verseghy Ferenc mözsi fazekas habán tányérain. Nem utolsó sorban az étel a Gasztroangyal sok mindent látott és megízlelt stábjának tetszését is elnyerte.

A különleges fogás megkóstolása után azonban a kellemes környezetben történő ejtőzésre nem volt idő. A tolnai Duna-part után a forgatócsoportot a mözsi tájházba várták. Koleszár Ferencné, a tolnai német nemzetiségi önkormányzat elnöke és segítője, Szegedi Józsefné egy mözsi sváb specialitás, a kinyomós fánk elkészítésének bemutatására invitálta a gasztroangyalokat. A helyben egyszerűen csak „Spritzkrepl”-nek nevezett étel egy rendkívül gyorsan, kelesztés nélkül elkészíthető tésztaféleség, amelynek külön érdekessége, hogy egy apró kézi hurkatöltőre hasonlító eszközből nyomják ki a nyers tésztát, tetszőleges hosszban és alakzatban a forró zsírba, ahol pillanatok alatt megsülnek a nudliszerű darabok. És már fogyasztható is a kívül ropogós, belül lágy finomság. Amit tetszőleges ízesítéssel, vaníliás porcukorba forgatva, de lekvárral, vagy akár sós, húsos ételekhez is lehet enni.

A Gasztroangyal szerdai munkájának ezzel még nem volt vége, hiszen Mözsről ismét Tolnára utaztak, ahol a Horváth család – több, mint kétszáz éves múlttal rendelkező, nemrég a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére is felkerült – kékfestő műhelyében forgattak.

A negyedik szerdai helyszín egyébként Medina volt, ahol a tolnai felvételek előtt az Apponyi Kiskastélyban filmezett a stáb. Ott egy kemencében készített étel – sült angolna – megalkotását rögzítették.

Előző nap, kedden Szekszárdon dolgoztak a Gasztroangyalok, főként a Garay-Háry emlékek jegyében. Az Amaryllis étteremben Juhos Markó séf főzött, jártak a Heimann pincészetben is, bikavér (és szalámi) kóstolón, illetve meglátogatták Várdombon Rács Róbert keramikus műhelyét.

A most felvett anyagot várhatóan októberben, vagy novemberben láthatják a tévénézők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában