kovászolás

2018.06.16. 10:30

Nyári sláger az egészséges kovászos uborka

Mauthner Ilona, illusztráció: Shutterstock

Már elérhető áron – kilónként 350-400 forint – kínálják a megye boltjaiban, piacain a kovászolni való uborkát. Még kezdő háziasszonyoknak is érdemes megpróbálni az elkészítését, ha szeretik a család tagjai. A kovászos uborka ugyanis a legjobb nyári savanyúság. Kiváló húsos főfogásokhoz, de egyszerű szendvics mellé, vagy önmagában is. De csak akkor fogjunk hozzá az elkészítéséhez, ha több napig kánikulára számíthatunk. A meleget igen, a napot viszont nem szereti az uborka, mert könnyen megpuhul. Az elkészítéséhez nem más, mint néhány egyforma nagyságú – kb. 2 kiló – uborka, só, 3 gerezd foghagyma, hideg víz, kapor és két vastagabb szelet kenyér kell. Van, aki babérlevelet, egész borsot is tesz bele.

Az uborkákat megmossuk, a két végét levágjuk, az oldalát legalább hat helyen beirdaljuk. Majd belehelyezzük egymás mellé egy edénybe – nem fontos, hogy átlátszó üveg legyen – és beletesszük a hozzávalókat. Sót viszonylag sokat kell bele tenni, mert „elissza” és ha nem eleget teszünk belőle, akkor ízetlen lesz. A kapor felét az edény aljára, illetve a tetejére elosztva érdemes tenni, de legfölül a két szelet kenyér legyen. Ecet biztosan nem kell bele. Egy tányérral takarjuk le, és tegyük ki az erkélyre, vagy az ablakba. Ha nagyon meleg helyen van, akkor 2-3 nap alatt „beérik”. Érdemes ellenőrizni, mert ha túl sokáig van meleg helyen vagy a napon, akkor megpuhul és így ehetelenné válik.

Amikor úgy ítéljük meg, hogy kész – a színe sárgás­zöld, kapros, kellemes illatú – akkor vigyük be, szűrjük le róla a levét, amit ne dobjunk ki, hanem ezzel öntsük föl a már kész uborkánkat. A hűtőben tárolva akár 2 hétig is eltartható, ha addig el nem fogy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában