előadás

2018.02.25. 20:00

Őszintén beszélhettek a szexről Hodász atya segítségével

Nem szokványos témát kínált a fiataloknak és a szülőknek is a szekszárdi Szent József Iskolaközpont nemrég. Hodász András atya volt a vendégük, aki az egyház új szexuális forradalmával, valamint a szexualitás kérdéseivel foglalkozott, katolikus megközelítéssel. Az előadásnak hatalmas sikere volt.

Mauthner Ilona

Zsúfolásig megtelt a Béla téri katolikus plébánia közösségi háza, ami nem meglepő, hiszen Hodász András atya minden előadását hatalmas érdeklődés kíséri, akárcsak Pál Feri atyáét. A fiatal – alig 37 éves – Hodász Andrással még az előadás előtt beszélgettünk a témáról.

Nem árt tudni róla, hogy még a szemináriumba való belépése előtt járt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, magyar, illetve kommunikáció-újságírás szakon végzett, ahová a múlt nyáron visszatért, hiszen Pál Feri atyától vette át az egyetem bölcsészet- és társadalomtudományi karának egyetemi lelkészi tisztségét. András atya – vagy ahogy mindenki hívja Ifa – érkezésével fellendült a lelki élet a hatalmas múltra visszatekintő intézményben.

– Minden előadás más és más, függ a hallgatók személyiségétől. Ha feszültebb a hangulat, azt azzal szoktam feloldani, hogy apró cetliket osztok ki, hogy azon tegyék fel a kérdéseiket a fiatalok, név nélkül. Mindent meg lehet kérdezni, és mindenre igyekszem is válaszolni – mondta a fiatal atya.

Hodász András elmondta, a XX. században két ember ismerte fel a szexuális forradalmat, az egyik Hugh Hefner, a Palyboy atyja volt, a másik II. János Pál pápa. Nyilván más-más előjellel. II. Jánosnak az volt az alapelmélete, hogy a teremtés titkához vezet el bennünket, ha megértjük, a férfi és a nő egymás számára igazi ajándék. Isten teremtő munkájának vagyunk a tanúi, amikor látjuk az ő szerelmüket. Természetesen a hallgatók mindig megkérdezik, bűn-e a szex, meddig lehet „ezen a területen” elmenni, még a homoszexualitás is gyakran szóba kerül, mondta az atya.

– Hogy mi a bűn? Mielőtt válaszol az ember, mindig fel kell tenni a kérdést: mikor, hol, milyen körülmények között és milyen szándékkal történt, ami történt. Az emberölés bűn, de ha valaki a családját kénytelen megvédeni, és erre nincs más mód, akkor az emberölés is más megítélés alá esik. Még házasságban is lehet bűn a szex, ha az egyik fél ezzel visszaél, például zsarolásra használja a másikkal szemben. Az a szerencsés, amikor a párkapcsolatunk alakulását Isten kezébe helyezzük. Azok járnak el helyesen, akik tisztelik magukban és a másikban a Teremtő képmását, akik nem tekintenek a másikra szexuális tárgyként, hanem mindig a társat látják benne, akik kiegészülni akarnak, nem kielégülni, akik a randizás időszakát arra fordítják, amire való: egymás megismerésére, az imádságra, a párbeszéd és a konfliktuskezelés gyakorlására.

– Fiúk! Meg kell tanulnotok uralni a vágyaitokat! Nem csak a párkapcsolatban, hanem akkor is, amikor egyedül vagytok! Ez tesz titeket alkalmassá később a házastársi hűségre! Egy férfi életútját a tudatos döntései határozzák meg, nem a vágyaival sodródik! Egy olyan társadalomban, ahol a leggyakoribb válóok a hűtlenség, életveszélyes nem gyakorolni az önmegtartóztatást! Lányok! Meg kell tanulnotok a helyes önbecsülést! Isten leányai vagytok, végtelenül értékesek, sokkal értékesebbek annál, hogy olcsón adjátok magatokat! Ez ott kezdődik, hogy mit veszel fel, amikor kimész az utcára, és ott folytatódik, hogy milyen kapcsolatba mész bele és milyen áron – mondta a fiatal atya.

Fiatalon nem papnak készült

Hodász András 1981-ben született. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett bölcsészdiplomát, először pedagógusként dolgozott egy fővárosi gimnáziumban, majd elvégezte a hittudományi főiskolát. 26 éves koráig nem készült papnak, a szerelmet, párkapcsolatot is megtapasztalta. Majd 2014-ben szentelték pappá, utána két évig Rómában tanult. 2016-tól a kispesti Nagyboldogasszony főplébánia káplánja, tavaly augusztustól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lelkésze. Az egyik legnépszerűbb katolikus oldal, a 777blog állandó és népszerű szerzője.

Borítókép: Hodász András atya tartott előadást Szekszárdon a szexualitásról katolikus szemmel címmel Fotó: Makovics Kornél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában