szakmai alázat

2018.04.07. 15:00

Sikeres vállalkozó és aktívan tesz a közösségért

Kenyeret tenni mások asztalára szép, de felelősségteljes és sokszor nehéz feladat. Kászpári Károly több mint 45 éve adta erre a fejét. Ma is szívvel-lélekkel süt, sőt marad energiája sok egyébre is.

Vida Tünde

Minap megválasztották gondnoknak az evangélikus egyháznál, mondván, nagyon jó szervező. Hogy ez valóban így van, azt Kászpári Károly megannyiszor bizonyította. Sok mindent csinált, s most sem ez az egyetlen vállalt feladata, amellett, hogy 1972 óta pékként dolgozik.

Nevetve emlékszik vissza arra, hogy egyszer – még ’99-ben kézbe vette a református templom órájának ügyét. Harminc éve negyed nyolcat mutatott. Megelégelte, keresett egy mestert Pakson, otthon, Tengelicen pedig néhány hiteles embert, akik segítségével összegyűjtötte a falubeliektől a szükséges pénzt a javításhoz. Nevéhez fűződik a falutévé indítása is.

Kászpári Károly Fotó: a szerző felvétele

– Úgy gondoltam, jobb, ha az emberek nem pletykákból értesülnek arról, mi történik a faluban, hanem otthon a fotelben ülve kapják kézhez a híreket – jegyzi meg. Nemcsak a kábeltévé mellett agitált, a kamerát is kézbe vette. Éveken át rögzítette a falu eseményeit. – Saját tévémacink volt – emlékszik vissza. Az iskolások minden hónapban újabb színdarabot tanultak meg, amit ők rögzítettek és bemutattak. Tevékenykedett a sport terén, újabban pedig önkormányzati képviselő. Örömmel dolgozik a Gáncs István vezette csapatban.

A pék szakmát egy Tolnai Népújságban megjelent hirdetés nyomán választotta. – Az évek során egyre jobban beleszerelmesedtem ebbe a szakmába, én ma is úgy dolgozom, ahogy a mesteremtől tanultam – jegyzi meg. S hozzáteszi, ráadásul abban a pékségben, ami Jilling Endre bácsié volt. Az ő nagymamája építette 1934-ben. Ez a dátum szerepel a Szekszárdon állomásozó mozgóbolton, ami a tengelici Frissten pékség portékáit kínálja. Hosszú út vezetett addig, amíg az állami kézbe került, téesz által fellendített, majd privatizált, komoly válságot megért vállalkozást sikerült újra felvirágoztatni.

Mosolyogva jegyzi meg, hogy Endre bácsi forogna a sírjában, ha látná, hogy még sárgarépás purpur kenyeret is árusítanak. Vagy negyvenféle saját készítésű péksüteményt, 15-20 féle kenyeret sütnek. Rá kellett jönnie, hogy nem elég, ha kovászos, adalék nélküli kenyeret sütnek. Endre bácsi emlékéhez, a tőle tanultakhoz hű maradt, a becsület, a szakmai alázat változatlan alapérték számára, akárcsak a minőség. Talán nem volt teljesen tudatos, de már fiatalon törekedett arra, hogy kitűnjön, a szakma legjobbja legyen. Igyekezett mindig, mindenkitől tanulni.

Két nagyon határozott visszajelzés érkezett, hogy jó úton jár: amikor Tengelicre került és egy hét múlva Endre bácsi betegsége miatt teljesen egyedül maradt, a kenyérhordó Nagy János bácsi pár nappal később megjegyezte, te, Karcsikám, az emberek nem is tudják, hogy az Endre beteg. Más ízben, még Nagydorogon, ha ő volt az éjszakás, a boltosok reggeli kenyeret kértek, ha későbbi műszakban dolgozott, akkor a délelőttiből rendelték a zömét. Szép, de nehéz feladatnak tartja kenyeret tenni az emberek asztalára.

Azt, hogy számára fontos a múlt, bizonyította már, legutóbb például egy faluházban rendezett portré kiállítással. De ezt igazolja a közben megcsörrenő telefonjának csengőhangja is. Segít azonosítani az ismerős dallamot. Ez a Kossuth Rádió szünetjele, mindig ez szólt a Déli Krónika előtt…

Életút, család, szakma, tisztségek

Kászpári Károly Uzdon született, s járta ki az első osztályt, és bármilyen meglepő, megalapozott értékrenddel érkezett Tengelicre a Renkecz József vezette tanyasi iskolából. Ott a napot mindig a Szózattal kezdték, s minden gyerek megtanulhatta, mit jelent a haza, az otthon. Felesége, Őri Julianna saját pékségükből ment nyugdíjba. Két fiuk van, Károly, aki Szekszárdon él, szintén a családi vállalkozásban dolgozik, valamint Krisztián, aki Budapesten lakik és dolgozik. Pék szakmát Szekszárdon szerzett Kászpári Károly 1972-ben, tíz évvel később került a tengelici pékségbe, ami ma már családi vállalkozásuk tulajdona. A három megyében érdekelt regionális pékszövetségnek társelnöke, az országos szervezetnek elnökségi tagja. A Tolna Megyei Agrárkamara élelmiszer feldolgozó ágazatának vezetője, szakmai vizsgabizottsági tag, 2014-től önkormányzati képviselő Tengelicen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában