ufókalandok

2018.05.19. 18:10

Újabb rejtélyes gabonakörökre bukkantak

Úgy tűnik, hogy 1994 igazi csúcs év volt Tolna megyében az ufóaktivitás tekintetében – ez derül ki Tolna megyei ufókalandokról beszámoló sorozatunk újabb felelevenített történetéből.

TEOL, illusztráció: Shutterstock

Nemrég elevenítettük fel a történetet, mely szerint dombóvári ufószakértők a város és Szentlőrinc között, mintegy negyven kilométer hosszan, több száz háromdimenziós ufókört, és egy ufonauta ábrázolást vettek észre. Júliusban pedig már arról számolt be a Népújság, hogy újabb ufóköröket fedeztek fel megyénkben, akkor Kalaznó mellett.

A körök itt sem úgymond elfektetett növényi alakzatok voltak, hanem a gyűrűk területén a növényzet magasabbra nőtt, mint a környezetükben, s belsejükben. Kalaznó határában színbeli különbség nem volt észlelhető, ám a búza gyűrűs sávokban jóval magasabb volt, mint környezetében.

A faluban egy hőgyészi fiatalember fedezte fel a jól elkülöníthető öt nagyobb, és egy kisebb átmérőjű, háromdimenziós gabonakört. Mint azt kollégáink a dombóvári UFO Klub egyik tagjától, Szalay Ivántól megtudták, szinte biztosan kizárható volt, hogy a kalaznói búzaköröket emberi fortély hozta volna létre. Az e témában igen járatos szakíró azon túl, hogy rámutatott a fű- és gabonakörök formai azonosságára, hangsúlyozta: műtrágya használatával nem érhető el ez az eredmény. Justus von Liebig, az agrokémiát megalapító kémiaprofesszor megfogalmazta a minimum törvényt, mely szerint a természetes kémiai anyagok – például a nitrogén – túladagolása a növény pusztulásához vezet, nem erőteljesebb növekedéshez.

A cikk írójának személyes tapasztalata szerint – amelyet a kalaznói helyszínen szerzett – a gabonagyűrűkben a gyomnövények még intenzívebb növekedést mutattak, mint a kalászosok. Igaz, a gyűrűkben található búza színe majdnem azonos volt a környékükön található növényekével.

Ufók művei voltak-e a kalaznói háromdimenziós gabonakörök? Határozott álláspontra nem jutott az újságíró a kérdésben, melynek megválaszolása nem is volt feladata. Ugyanakkor azt is megtudta, hogy egy évvel korábban a kérdéses búzatáblán – állítólag – elfektetett búzakörök voltak, ám a terület gazdája nem szerette volna, ha a lábon álló növényeket letapossák az érdeklődők, és gyorsan aratásba kezdett.

Még egy dolog. A háromdimenziós gyűrűk valóban ott voltak, azt pedig ma is nehezen elképzelhető, hogy épeszű ember a kalaznói faluvégen lévő kicsi búzatáblában próbált volna műtrágya felhasználásával ufóköröket létrehozni, hiszen felfedezésük így is a puszta véletlennek volt köszönhető.

Tolnai Népújság, 1994. július

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában