gyűjtés

2018.11.14. 14:00

Vak szeretetből lett a vak utcazenésznek gitárja

Közösségi oldalon szervezett gyűjtésből vásárolt gitárt a szekszárdi Pintér Zsoltnak Decsi-Kiss András, hogy a látássérült utcazenész gázsiért is tudjon fellépést vállalni. Nem is remélte, hogy ennyien csatlakoznak a kezdeményezéséhez.

Mácz Katalin

Fotó: Beküldött kép

Az utcazenészt látásból szinte minden szekszárdi ismeri. Egy szál gitáron játszik bluest, rockot – ahogy Decsi-Kiss András fogalmazott –, mindent, amit jó szívvel hallgat az ember. Fehér botja és a kalapot helyettesítő kartondobozon lévő felirat tanúsága szerint mi látjuk azt a szép napot, amit ő nem. Sokan megbámulják, jó néhányan dobnak pénzt is.

– Egy alkalommal a fuvolámmal együtt ballagtam ráérősen a múzeum sarka felé, ahol játszani szokott. Ott ült. Szó nélkül lepakoltam mellé, elővettem a hangszeremet és elkezdtem együtt játszani vele. Óriási örömzenélés lett a dologból. Bemutatkoztunk, ő Pintér Zsolt – meséli András.

Ezt követően hangszerrel vagy anélkül már kereste a lehetőséget, hogy találkozzanak. Egy alkalommal Zsolt felhívta, hogy tud-e valakitől szerezni egy olyan gitárt, amit erősítőre lehet kötni, mert fellépni hívták. Szerezni nem tudott, de kölcsönadta az övét. Később ismét ilyen kéréssel jelentkezett. András végül úgy döntött, a „ketten egy gitáron” megoldás hosszú távon nem működik. Törni kezdte a fejét, miként segíthetne.

Sokszor látott a közösségi oldalakon likevadász felhívásokat, illetve olyat, amelyben mindenkitől egy forintot kértek fürdőszoba felújítására. Megszületett az ötlet. – Van annyi ismerősöm, hogy ha csak minden huszadik ad egy ezrest, megvan egy jó gitár. Az én vállalásom az volt, kinézem a hangszert, és az ország bármely pontjára elmegyek érte. Zsolti nem tudott róla. Óriási szeretethullám indult. Alig győztem írni, hogy ki mennyit ajánlott fel, ki utalta, ki adta készpénzben, és ténylegesen mennyi folyt be.

A sok megosztásnak köszönhetően a tehetősebb vállalkozótól a kisnyugdíjasig sokan jelentkeztek. Sőt, olyan is volt, aki gitárt és erősítőt ajánlott ingyen – mesélte Decsi-Kiss András.

Hivatalos fellépést is vállal, de az utcazenélés megmarad

Közel kétszázezer forint jött össze, így sikerült a megfelelő minőségű gitárt és tokot megvásárolni.

A miskolci eladót is magával ragadta a szeretethullám. Az ő felajánlása az volt – túl azon, hogy teljesen új húrkészlettel adja a gitárt –, hogy felviszi Budapestre. Decsi-Kiss András megállapodott vele a helyszínben, és Zsoltival együtt felmentek a gitárért. A hangszert az új tulajdonosa az egyik fővárosi gyorsétteremben rögtön fel is avatta.

Mint mondta, nagyon hálás Andrisnak és mindenkinek, aki a jó ügy mellé állt. Elárulta, jelenleg egy szolnoki fellépés van kilátásban, amit most már el is tud vállalni. Az utcazenélést sem hagyja abba. Bár teljesen autodidakta módon tanult meg gitározni, szívesen élne ebből. Jelenleg ugyanis egy call centerben dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában