Áldás a bőrnek a napfény

Gyógyít vagy árt a napfény, a kérdés főleg az utóbbi években merül fel. Amennyire divatos volt néhány éve még a napbarnított szín, annyira tartanak tőle ma sokan. Pedig a napsütés olyan, mint a jó gyógyszer.

A napfény okosan adagolva jótékony hatással van a szervezetre, sőt bizonyos betegségeket gyógyít és megelőz. Ugyanakkor a mértéktelen napozás kétség kívül káros hatású is lehet. Napozni szabad, leégni tilos! Amikor a napozás ártalmaira figyelmeztetnek bennünket a szakemberek, nem azt tanácsolják, hogy ne menjünk napfényre, hanem csak a túlzásoktól óvnak minket. A napozással, csakúgy mint sok más tevékenységgel kapcsolatban a lényeg, hogy mértékkel tegyük. A túlzott napozás és a bőr idő előtti öregedésének kapcsolata, valamint a bőrrákok kialakulása közötti összefüggés egyértelműen bizonyított.

Sokan mennek a jó időben strandra, vízpartra. Napozáskor használjunk fényvédő krémet, délelőtt 11 és délután 3 óra között viszont ne menjünk a napra (Fotó: AS)

– A felhólyagzott, leégett bőr a nagy fájdalmon kívül később jelentkező károsodásokat is okoz, csúnya, maradandó szeplőket, bőrrákra való hajlam kialakulását, főként azok esetében, akiknek anyajegyes a bőrük. Kevés időt töltsünk a napon, és fokozottan szoktassuk hozzá bőrünket a napfényhez – tanácsolja dr. Bajor Klára bőrgyógyász. A déli napsütést mindenkinek kerülni kell, mondja a szakember. A saját bőrtípusunk milyenségével is tisztában kell lennünk. A nagyon fehér bőrűek csak 50+-os naptejjel merészkedjenek ki, a sötétebb bőrtípussal bírók, akiknek már valamelyest lebarnult a bőrük 10-15-20 faktoros krémmel kenjék magukat. – Egyetlenegy típusnak kell teljesen tartózkodnia a napozástól. Aki nagyon fehér bőrű, szőke, világosszemű, és a bőre csak pirosodni tud, ne is kísérletezzen a napozással – figyelmeztet Bajor Klára. Azt is hozzáteszi: az arc, az orr és a váll bőre mindig érzékenyebb, ezekre mindenki fordítson fokozott figyelmet.

Ugyanakkor a napsütés jótékony hatású is, gyógyítja a testet és a lelket. Napfényre szüksége van a szervezetünknek, elengedhetetlen az ember életében. Az A- és D-vitamin képzésében nagy szerepe van. A D-vitamin hiányának idősebb korban csontritkulás, osteoporosis lehet a  következménye. Az a csecsemő, akit nem ér elég napfény, angolkórt kaphat, csontelváltozások alakulhatnak ki nála. Bizonyos bőrbetegségek esetében pedig – pikkelysömör, zsíros, pattanásos bőr – kimondottan gyógyító hatása van a napfénynek.

A napfény pszichés szerepe sem elhanyagolható. Az északi országokban, ahol kevés a napsütéses órák száma, sok a búskomor, depressziós ember. Ezért nem meglepő, hogy a kedélybeteg, depressziós egyéneket fényterápiával kezelik.
A kérdésre tehát, hogy mit tegyünk, napozzunk vagy ne, a válasz, hogy napozzunk, de ésszel és mértékkel. Hordjunk könnyű kalapot és UV szűrővel ellátott szemüveget. Mindenképpen megszívlelendő: a gyakran és hirtelen leégők esetében a melanoma, a „napimádók”, azaz a rendszeresen napozók esetében pedig a bőrrák esélye nő. Ezzel szemben viszont, aki mértékkel napozik, annak a napfény áldás.

Fontos: kell a fényvédő és a folyadék
A napfény sugarai közül az UV sugarak a legfontosabbak a bőrgyógyászati problémák szempontjából. Megelőzésként a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú, UVB és UVA sugarak ellen is védelmet nyújtó fényvédőket használjunk. A fényvédőt a napozás előtt fél órával vigyük fel a bőrünkre, más állagú termék javasolt arcra és más a testre. Napozáskor fontos a bőséges folyadékbevitel a szövetek hidratálása és a vérkeringés egyensúlyban tartása miatt. A friss sebeket, műtéti hegeket takarjuk el a nap elől, mert ezek az UV sugarak hatására barnásan elszíneződhetnek.

Kerüljük a napot gyógyszerek szedésekor
Folyamatosan nő a napallergiások száma. Rendkívül fontos a rendszeresen, vagy alkalomszerűen gyógyszert fogyasztók esetében, hogy alaposan olvassák el a készítményhez mellékelt tájékoztatót, mert egyes gyógyszerek – például a gombaölők, vagy bizonyos antibiotikumok – szedésekor tilos, illetve nem javasolt a napozás! Az ibolyántúli sugarak aktív hatást gyakorolhatnak a parfümben, kölnivízben található elemek némelyikére (ez a frissítő, illatosított kendőkre is vonatkozik). Ezek használatakor kellemetlen eredmény lehet a bőrön megjelenő foltosodás.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Őrizetbe vették a rendőrök a halálos baleset okozóját
2
Halálos baleset Fácánkert közelében
3
Baleset miatt félpályán halad a forgalom Bonyhád és Hidas között
4
Szekszárdon mutogatta a nemi szervét a lányoknak
5
Súlyos vonatbaleset történt Várdomb és Bátaszék között
Munkaebéd
A NOB elnökével tárgyalt Orbán Viktor
Kosárlabda / 48 perce
Japán ellen folytathatják Gereben Líviáék a remek szereplést
Kiválóan kezdte meg világbajnoki szereplését Mexikó ellen Gereben Lívia és a magyar U19-es válogatott tegnap. Ma a szintén győzelemmel nyitó Japán ellen lépnek pályára a lányok 14:00 órától.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS KESERŰ MARGIT halálának 10. évfordulójára "Csak az idő múlik, feledni nem lehet, örökké őrizzük emlékedet." Szerető családod
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BARINA FERENCNÉ szül. Jósz Katalin tolnai lakos 89 éves korában elhunyt. Temetése 2017. július 24-én, hétfőn 11 órakor lesz a tolnai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Vizes vb – úszás / 1 órája
Hosszú legjobb idővel elődöntős, Kapás, Késely és a férfi gyorsváltó döntős
Valahol Afrikában / 1 órája
A nem várt fürdővendég (videó)
Biztos menetelés / 2 órája
Magyar győzelem a női röplabda World Grand Prixen
Illegális bevándorlás / 2 órája
A földközi-tengeri menekültútvonal lezárása mellett állt ki az osztrák külügyminiszter
Őrült spanyolok / 4 órája
Puhára esnek a gólyalábas táncosok (képek és videó)
Cambridge-i diplomás lány / 4 órája
Pataki Rita diplomát szerzett Cambridge világhírű egyetemén
Szeri Árpád